Jak zrobić świąteczne ciasteczka?
PATRYCJA • dawno temuCzym byłyby Święta bez ciasteczek? Wspólne pieczenie i ozdabianie kruchych ciastek z dziećmi to wspaniały pomysł na rodzinną tradycję świąteczną. Jeśli nie masz ciekawego przepisu, wypróbuj pomysł na ciasteczkowe ludziki, który znajduje się w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki shorteningu (rodzaj tłuszczu),
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- foremki do wycinania ciasteczek,
- ozdoby do ciast (pisaki, posypki etc).
Sposób przygotowania:
1. Ustaw piekarnik na temperaturę 375 stopni.
2. Ubij margarynę i shortening na średnio puszystą masę.
3. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ubijaj do czasu połączenia wszystkich składników.
4. W oddzielnym naczyniu ubij jajko z cukrem wanilinowym.
5. Do ubitego jajka dodaj tyle mąki, ile da radę wchłonąć. Ubij wszystko mikserem i wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Ponownie wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
6. Podziel ciasto na pół i włóż do lodówki na około 3 godziny.
7. Wyjmij jedną część ciasta i dobrze rozwałkuj. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Aby ciasto nie przywierało do foremek zanurz je najpierw w mące. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta.
8. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim wycięte ciasteczka. Piecz około 8 minut w 375 stopniach albo do czasu, aż delikatnie zbrązowieją.
9. Zanim zabierzecie się do ozdabiania ciasteczek, poczekajcie aż wystygną. Jeśli macie zamiar ozdobić je tylko posypką do ciastek, to zróbcie to przed włożeniem do piekarnika. Posypka dobrze się trzyma na ciastku, jeśli jest ono uprzednio posmarowane roztrzepanym białkiem lub mocną herbatą.
Pamiętaj, aby zadbać o bezpieczeństwo małych dzieci w kuchni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze