Przechowywanie mleka kobiecego
URSZULA ROGALSKA • dawno temuKarmienie piersią to najszybszy sposób podania dziecku pokarmu w każdej sytuacji. Bez względu na czas, porę czy miejsce dziecko otrzymuje zdrowy pokarm o odpowiedniej temperaturze. Przychodzi jednak i taki czas w życiu młodej mamy i dziecka, że trzeba wrócić do obowiązków w pracy czy chociażby czasami dziecko pozostawić pod opieką kogoś innego, a maluch ciągle jest na piersi. Wówczas trzeba dziecku ten pokarm przygotować i w odpowiedni sposób przechować, by starczyło mu na cały okres nieobecności przy nim mamy.
Sposoby bezpiecznego przechowywania pokarmu kobiecego
Odciągnięty pokarm najbezpieczniej jest przechowywać w pojemnikach szczelnie zamkniętych i oczywiście wysterylizowanych. Dlatego też przed ściąganiem należy takie pojemniki sobie przygotować. Istotne jest, by odciągnąć tyle pokarmu, ile maluch jest w stanie zjeść. Dobrze, gdy na pojemnikach z pokarmem mamy będzie oznaczenie ilości pokarmu, data i godzina ściągnięcia. Co równie ważne, taką czynność należy wykonywać jednorazowo, a nie dzielić sobie na pory dnia i dolewać do pojemnika. Całkowite ściągnięcie pokarmu = automatyczne zakręcenie pojemnika lub zawiązanie woreczka i umieszczenie go w lodówce lub zamrażalniku. Miejsc na przechowanie pokarmu jest wiele w zależności od sytuacji życiowej i ilości ściągniętego pokarmu. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że w każdym miejscu pokarm może przebywać w określonym czasie. Najkorzystniej jest wybrać zamrażalnik o temperaturze -20ºC , gdyż tam mleko matki może pozostać nawet przez rok. Trzeba jednak wiedzieć, że różnica już 2ºC skraca czas przetrzymywania pokarmu dla niemowląt do maksymalnie 6 miesięcy. Natomiast zamrażalniki lodówek domowych osiągają do -15ºC, a w niej pokarm z piersi szczelnie zamknięty może być przechowywany do 2 tygodni. Jeżeli jednak pokarm odciągany jest systematycznie i równie systematycznie jest dziecku podawany, wówczas można skorzystać z przechowywania:
- w lodówce do 5 dni,
- w chłodniejszym pomieszczeniu, które osiąga 16ºC do 24 godzin,
- w pokoju o temperaturze 21ºC do 10 godzin, a przy 27ºC maksymalnie do 8 godzin.
Istnieją również sytuacje, które wymagają przetransportowania pokarmu matki. Wówczas podaje się, że pojemnik z wkładkami chłodzącymi osiąga różnicę temperaturową od 15ºC do aż -4ºC i pokarm może w nim przebywać nie dłużej niż 24 godziny. Istotne jest zatem posiadanie szczegółowej wiedzy, dzięki której dziecku podawany jest pokarm matki z zachowaniem jego wartości odżywczych.
Odmrażanie pokarmu
Mimo iż mogłoby się to wydawać proste, jednak należy również wiedzieć, w jaki sposób odmrozić pokarm, by posiadał odpowiednią temperaturę i nie stracił na swojej wartości. Najkorzystniej jest wyciągnięty pokarm z zamrażalki odmrażać w lodówce lub poprzez zanurzenie go w ciepłej (nie gorącej) kąpieli wodnej. Przyspieszanie sposobu odmrażania ma wpływ na zanikanie wartości odżywczych mleka i białka w mleku matki. Stopniowe, wolne odmrażanie pozwoli na zachowanie tych wszystkich właściwości mleka kobiecego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze