Prawidłowe przechowywanie pokarmu matki
URSZULA ROGALSKA • dawno temuKarmienie piersią to najcenniejszy pokarm dla dziecka. Wygodne przystawianie dziecka do piersi w dowolnym miejscu, umożliwia dostarczenie mu pokarmu w najszybszy sposób. Jednak istnieją sytuacje, w których pokarm matki można podawać dziecku przez butelkę, czy też w dowolnie wybrany sposób. Warto zatem wiedzieć jak prawidłowo przechowywać wcześniej ściągnięty pokarm.
Dla dzieci zdrowych: Dla dzieci chorych i wcześniaków:
w temperaturze pokojowej 8–12h do 4h
w lodówce 3–4 dni maksymalnie 48h
w zamrażalniku lodówki 2 tyg. nie nadaje się
w zamrażalce 6–12 miesięcy 6 miesięcy
Sposób przechowywania:
- pokarm można przechowywać pojemniku z przykrywką przeznaczonego do przechowywania żywności, bądź w woreczkach do tego przeznaczonych
- pojemniki winne być wymyte gorącą wodą z detergentem i wyparzone
- pokarm przechowywać w porcjach na jedno karmienie
- na pojemniku napisać datę i godzinę ściągnięcia
- nie mieszać pokarmu z różnej pory ściągnięcia, chyba że z przeciągu 12h po uprzednim schłodzeniu
Przygotowanie pokarmu wcześniej przechowanego:
- pokarm należy ocieplić w kąpieli wodnej (50 stopni)
- nie wolno podgrzewać na palniku kuchenki czy w kuchence mikrofalowej
- nie wolno ponownie schładzać ani zamrażać porcji pokarmu wcześniej przygotowanego, którego dziecko nie zjadło
- pokarm rozmrożony przeznaczony dla zdrowych, donoszonych dzieci może być przechowywany w lodówce przez 24 — 48 godzin a dla wcześniaków do 9 godzin
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze