Przechowywanie żywności – jak to robić?
MARICRUZ • dawno temu

Nierzadko produkujemy więcej jedzenia niż jesteśmy w stanie zjeść. Równie często przygotowujemy nadmiar jedzenia, by nie tracić później czasu i tylko podgrzać obiad. A oprócz tego gromadzimy w lodówce zapasy. I zwykle zastanawiamy się: czy ta mrożonka nadaje się jeszcze do spożycia? czy produkty powinny być zakryte czy nieszczelne? czy nie tracą swoich właściwości odżywczych? Zobacz, jak dobrze przechowywać żywność.
Produkty mleczne, jaja i tłuszcz
Przechowuj je na górnej i środkowej półce w lodówce, gdzie temperatura nie jest najniższa. Dzięki temu jogurty, kefiry, twarożki i mleko nie zepsują się tak szybko. Nieotwarte produkty mleczne mogą stać w lodówce aż do upłynięcia ich terminu ważności, otwarte należy spożyć jak najszybciej i obserwować, czy nie uległy zepsuciu. Jaja i tłuszcz (np. masło) nie wymagają mocnego schłodzenia, wystarczy położyć je na drzwiach lodówki, gdzie ulegną lekkiemu schłodzeniu. Jaja – jeśli termin ważności jest odległy – nie powinny być trzymane dłużej niż 2 tygodnie.

Owoce i warzywa
Idealnym miejscem dla owoców i warzyw jest dolna półka. Nie muszą być umyte, wtedy dłużej pozostaną świeże. Najlepiej, jeśli leżą luzem lub spakowane są w pudełko. Pozostaw je nieprzykryte lub przynajmniej nieszczelnie zamknięte, by nie wytworzyły się w produktach niezdrowe substancje.
Mięso
Surowe mięso nie powinno stać w lodówce dłużej niż 3 dni, kiełbasa maksymalnie tydzień. Wędlina – do upłynięcia terminu ważności. Jeśli chcesz, by mięso dłużej zachowało świeżość, skrop je sokiem z cytryny, owiń szczelnie w folię i przykryj talerze. W zamrażarce może być przechowywane ok. 3 miesięcy. Pamiętaj, by rozmrażać je w lodówce, a nie w kuchni, w temperaturze pokojowej.

Ugotowane potrawy
Zanim wstawisz je do lodówki, poczekaj aż nieco ostygną – zbyt wysoka temperatura rozejdzie się po lodówce i zabierze chłód, potrzebny w przechowywaniu pozostałych produktów. Zamykaj dania szczelnie, także po to, by ich zapachem nie przesiąkła pozostała żywność. Użyj do tego pojemników próżniowych, które świetnie zachowują smak i zapach potraw.
Mrożonki
Mrozić można większość produktów. Jak najbardziej sprawdza się przechowywanie w zamrażalniku gotowych dań, np. pierogów czy lecza, surowego mięsa czy zmiksowanych owoców. Do mrożenia nadają się także zupy, choć niektóre warzywa, wchodzące w ich skład, mogą zmienić nieco smak lub być go pozbawione. Pamiętaj, by nie zamrażać drugi raz produktów wyjętych z niskiej temperatury – jej jakość nie jest już najlepsza.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze