Jak przechowywać żywność w lodówce? Miejsce MA ZNACZENIE

Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni sposób.

Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni sposób. Dietetyk Ewelina Gleń wyjaśniła podstawowe zasady, o których warto pamiętać.

Na górnej półce panuje najniższa tempteratura, dlatego dobrze kłaść tam kefiry, maślanki czy otwarte dżemy. Niżej można stawiać produkty, które już przygotowaliśmy i zamierzamy zjeść później, np. zupę oraz wędliny i sery. Na dolnej półce powinno znaleźć się jedzenie surowe, jak mięsa i ryby – wyjaśnia. W szufladach należy z kolei trzymać owoce lub sery długo dojrzewające, a w półkach bocznych – produkty z dłuższym terminem ważności oraz jajka.

Ważne jest również, aby lodówkę czyścić przynajmniej raz na dwa tygodnie. W ten sposób przeciwdziałamy rozwijaniu się bakterii i pleśni. Dzięki segregacji i właściwemu przechowywaniu produktów zwiększamy natomiast ich trwałość oraz wydłużamy termin przydatności do spożycia.

Źródło: InfoWire.pl

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Dieta zgodna z GRUPĄ KRWI. Czy warto ją stosować? Polska dziennikarka miała romans z ROSYJSKIM SNAJPEREM Wystarczy 15 minut, by zregenerować siły KIM KARDASHIAN pokazała, jak przewija dziecko! Ta woda jest najzdrowsza i działa odmładzająco! Odszedł od polskich świadków Jehowy. Teraz wyznaje, co przeżył Bezsenność przyczyną otyłości? Badania to potwierdzają CIENIE pod oczami nie tylko postarzają. To znak problemów zdrowotnych Obniżają cholesterol, odchudzają, poprawiają kondycję skóry i włosów. Jakie PŁATKI wybrać? 92-letnia rekordzistka w MARATONACH. Kilkadziesiąt kilometrów to dla niej nie problem Tak pracują w Polsce DZIEWCZYNY NA TELEFON! Gdy KOT TERRORYZUJE domowników. Jak sobie z nim poradzić?