Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

PREZYDENT składa życzenia fejsbukowiczom! Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! Polki wciąż za mało wiedzą o ANTYKONCEPCJI! Reakcje ZNANYCH MUZYKÓW na "50 Twarzy Greya" Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI Majdan, Stachursky i Saleta pokazują, jak badać PIERSI! 25 najbardziej uzależniających produktów spożywczych Jak wybrać fotelik rowerowy dla dziecka? Te funkcje musi mieć obowiązkowo Była solistka Polskiego Baletu Narodowego TAŃCZY NA RURZE! Polka nazywana "najszybszą babcią świata". Zdobyła Mont Blanc mając 68 lat Ta woda jest najzdrowsza i działa odmładzająco! Pragnął mieć dzieci. OTYŁOŚĆ wywołała u niego zakażenie genitaliów