Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Troskliwy labrador pomaga... w kąpieli niemowlaka Co tak naprawdę MYŚLĄ MĘŻCZYŹNI? Młodzi rodzice odetchną z ulgą? Te pieluchy są suche nawet 12 godzin! Ile wydajemy na dziecko? Najwięcej rodzice pociech w wieku 10–12 lat Plemienne wojny, porwania i epidemie. Mimo niebezpieczeństw nie chcą wracać do Polski Lifting twarzy BEZ SKALPELA. Wystarczy własna tkanka tłuszczowa Jak zadbać o prawidłowy SEN NIEMOWLAKA? Najlepsze sposoby, jak UŚPIĆ DZIECKO Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Zbyt KRÓTKI SEN powodem poważnych zaburzeń W ciąży nie rezygnuj ze sportu. Jednak pewne aktywności mogą być niebezpieczne Jego twarz to efekt operacji i kilkudziesięciu zabiegów. Tak wygląda "żywy Ken" Zwiększają temperaturę mózgu i wpływają na zdrowie. Najmniej szkodliwe są... kuchenki mikrofalowe