Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Tak wygląda najbrzydszy pies świata Od urodzenia NIE MA RĄK. Pokazał, jak się goli Na ten wstydliwy problem cierpi ponad 4 mln osób. W tym coraz więcej młodych Była najpopularniejszą polską modelką XXL. Dla chorej matki schudła 65 kilogramów Oczyszczają organizm, odchudzają. PRZYPRAWY, których nie może zabraknąć w kuchni Polskie Towarzystwo Kardiologiczne promuje się rapem! Męska płodność jest CORAZ GORSZA? PARODIE utworu "BRAĆ" Donatana, Cleo i zespołu Enej Jej decyzja miała ogromne znaczenie dla chorych Polek. Reakcja była niesamowita! Choroby mózgu coraz większym problemem. CO TRZECI POLAK zagrożony Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę Jeden napis podpowie, że OKULARY PRZECIWSŁONECZNE są bezpieczne