Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Najtańsza przekąska? Polski bloger poleca OBIERKI Z ZIEMNIAKÓW SZEPTANE MODLITWY i zaklęcia. Tak leczą na polskiej wsi SERCA Polaków starzeją się szybciej. Problem dotyka głównie mężczyzn Obawiasz się pryskanych owoców i warzyw? Zobacz, zanim wybierzesz się do sklepu Najnowsze odkrycie kosmetologii. Zapobiega ZMARSZCZKOM i zwalcza CELLULIT Nieustraszone Polki za sterami szybowców. Zobacz ich podniebne akrobacje! Podnoszą ciężary i wciąż czują się atrakcyjnie. Tak wyglądają polskie sztangistki Zamiast pomóc, mogą szkodzić. Wszystko o ANTYBIOTYKACH Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK Zarabiają na spełnianiu fantazji z "50 Twarzy Greya" Jak NIE PRZYTYĆ po rzuceniu palenia. Kilka rad NAGA Miley Cyrus w teledysku „Wrecking Ball”!