Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

JEZUICI też wzięli udział w Ice Bucket Challenge! Gdy KOT TERRORYZUJE domowników. Jak sobie z nim poradzić? Najbardziej wartościowy sok. Oprócz witamin zawiera składnik wspomagający odchudzanie Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr Ukrywanie samotności czy potrzeba niezależności? SINGLE coraz popularniejsi Jak WYCZYŚCIĆ SÓL i zadbać o buty po zimie? Uczestniczka WARSAW SHORE w teledysku polskiego boysbandu! W której ławce siedzi twoje dziecko? Miejsce w sali lekcyjnej ma znaczenie Są zawsze przygotowani na najgorsze. Kim są PREPPERSI? Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada Ukraińcy zdradzili szczegóły pracy z Madonną. "Ujęcia powtarzaliśmy nawet 40 razy"