Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Wyjechała z Iranu, by walczyć o prawa kobiet. Codziennie boi się o życie Na ten wstydliwy problem cierpi ponad 4 mln osób. W tym coraz więcej młodych 8-latka z Kazachstanu podbija sieć. Pokazała, jak trenuje boks! Jej produkcja może budzić obrzydzenie. Tak powstaje jedna z NAJCENNIEJSZYCH tkanin na świecie Nowe zasady PRZEWOŻENIA DZIECI w samochodach. Będzie bezpieczniej? Zapytano Polki, czy sądzą, że są piękne. Jakie były odpowiedzi? Pierwszy taki poród w historii. Matka prosi o ANONIMOWOŚĆ Kobieta mogła UMRZEĆ przez SEKS? Jak nauczyć się asertywności? Najlepszy jest amerykański sposób "na kanapkę" Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać Jakub od pięciu lat systematycznie poprawia urodę... MASAŻ STÓP. Przyjemność, która może uleczyć całe ciało