Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Pomaga rodzić i zna prawa kobiet w ciąży. Kim jest DOULA? 25 najbardziej uzależniających produktów spożywczych Zbyt KRÓTKI SEN powodem poważnych zaburzeń Dlaczego Polacy nie decydują się na RODZICIELSTWO? Większość chce trójki dzieci Marzysz o białych zębach? Nigdy nie wybielaj ich sama w domu! Jak łatwo ZATRUĆ SIĘ we własnej kuchni? Najczęściej popełniane błędy Policjant uratował psa zakopanego żywcem w ziemi. Teraz chce go adoptować W 70 procentach przypadków chroni KOBIETY PRZED NOWOTWOREM! PREZYDENT składa życzenia fejsbukowiczom! Ważna informacja dla DAWCÓW ORGANÓW. Sprawdź, zanim się zdecydujesz Toksyczne elektrośmieci szkodzą zdrowiu człowieka. Te są najgroźniejsze Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie