Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Ten człowiek maluje oczami. Wykorzystał innowacyjną technologię Idealne ciastka na deszczowe wieczory. 4 składniki i gotowe Ameryka ją znienawidziła. Co stało się z "matką chrzestną ateizmu"? Co by było, gdyby kobiety MÓWIŁY, CO MYŚLĄ? Sądzisz, że jesteś dobrym człowiekiem? Jeden test i odpowiedź nie będzie oczywista Cztery lata i 26 krajów. Podczas podróży nagrywał FILM ZARĘCZYNOWY! Polski Spiderman zamienił się w MIKOŁAJA i obdarował bezdomnych! EDYTA GÓRNIAK płacze. "Nie wiem jak, ale muszę nagrać płytę" Spadła samochodem w 50-metrową przepaść. Wydostała się dopiero po 3 dniach Anna Grodzka o relacjach z Jarosławem Kaczyńskim. „Ciekawe, czy pocałowałby mnie w rękę” Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut Jest najstarszym taksówkarzem w Polsce. W zawodzie pracuje od 58 lat!