Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Lifting twarzy BEZ SKALPELA. Wystarczy własna tkanka tłuszczowa 25 najbardziej uzależniających produktów spożywczych Marihuana MEDYCZNA. Czym różni się od zwykłej i czy jest bezpieczna? Kontrowersyjna miłość WIĘŹNIAREK. Poznały się na planie filmu Ten błąd może kosztować zdrowie. Z czym nie należy łączyć GREJPFRUTA? Ma niewiele kalorii, pokrywa 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C Jak rozmawiać z partnerem o seksie? Róbmy to poza sypialnią Jej wygląd przeraża. Polka w Londynie modyfikuje ciała Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych Jak łatwo ZAOSZCZĘDZIĆ na prądzie? Jest najstarszym taksówkarzem w Polsce. W zawodzie pracuje od 58 lat! Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły?