Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jej decyzja miała ogromne znaczenie dla chorych Polek. Reakcja była niesamowita! Wspólny trening rzeźbi sylwetkę i rozpala zmysły. Jak ćwiczą FIT LOVERS? Poprawia pamięć, koncentrację, wspomaga leczenie nałogów. Czym jest trening BIOFEEDBACK? Powszechnie dostępny środek SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNY dla osób na diecie Zarabiają nawet 40 tysięcy miesięcznie! Tak pracują POLSCY MĘŻCZYŹNI na telefon EWA CHODAKOWSKA radzi, jak szybko schudnąć na wiosnę. "Zdążysz!" Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut Jedzenie CZEKOLADY sposobem na zachowanie młodości Rady dziadka, jak być ZDROWYM W ZIMIE „Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe