Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?

Banany można jeść w każdym stadium dojrzewania. Najsmaczniejsze są jednak żółte.

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Są słodkie i bogate w potas. Jednak jak wybrać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Najlepsze są te żółte. Ich barwa oznacza, że skrobia (występująca w dużych ilościach w zielonych owocach) zdążyła się już zamienić w glukozę, fruktozę i sacharozę. Wbrew pozorom ciemne plamy na skórce nie oznaczają, że banan nie nadaje się już do spożycia. Ciemnienie powodują wytwarzające się cukry.

A co jeśli kupimy banana o zielonej barwie? Oto prosty sposób, by przyspieszyć jego dojrzewanie.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Codziennie przechowujemy w nich jedzenie. Eksperci ostrzegają o ich SZKODLIWOŚCI Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM? Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut STUDENTKI, SAMOTNE MATKI, mężczyźni. Zarabiają tysiące na nagości w internecie Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie NAGA Miley Cyrus w teledysku „Wrecking Ball”! Seanse kinowe na porodówce. Lekarze są pewni, że pomagają uśmierzyć ból Zapytano Polki, czy sądzą, że są piękne. Jakie były odpowiedzi? Zaczynała blogować z Kasią Tusk. Teraz radzi sobie sama Polacy UKRYWAJĄ PIENIĄDZE przed najbliższymi. W 20 proc. przypadków PRZEZ ZDRADĘ! Kiszona kapusta, pikle... Mało kalorii, dużo zdrowia Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI