Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

9. CebulaPrzechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

9. Cebula
Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku.

8. DyniaDynia również wymaga przechowywania w dobrze wentylowanym miejscu, które jest także suche, ciemne i chłodne, np. może to być piwnica.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Dynia
Dynia również wymaga przechowywania w dobrze wentylowanym miejscu, które jest także suche, ciemne i chłodne, np. może to być piwnica.

7. ArbuzyBadania wykazały, że arbuz przechowywany w całości w lodówce stracił nieco na ilości antyoksydantów, likopenu i beta-karotenu. Całe arbuzy przechowuj więc w temperaturze pokojowej, aby nie pozbywać się niepotrzebnie cennych składników. Krojony arbuz powinien być przykryty i przechowywany w lodówce.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

7. Arbuzy
Badania wykazały, że arbuz przechowywany w całości w lodówce stracił nieco na ilości antyoksydantów, likopenu i beta-karotenu. Całe arbuzy przechowuj więc w temperaturze pokojowej, aby nie pozbywać się niepotrzebnie cennych składników. Krojony arbuz powinien być przykryty i przechowywany w lodówce.

6. CzosnekNie przechowuj czosnku w całości w lodówce, ponieważ może zacząć kiełkować. Wystarczy przechowywać go w ciemnym i suchym miejscu.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Czosnek
Nie przechowuj czosnku w całości w lodówce, ponieważ może zacząć kiełkować. Wystarczy przechowywać go w ciemnym i suchym miejscu.

5. ZiemniakiZiemniaki również powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Nie przechowuj ich w plastikowym czy papierowym worku. Najlepszym opakowaniem będzie dobrze wentylowane kartonowe pudełko. Nie myj ich przed przechowywaniem, gdyż wilgoć może spowodować gnicie.
Zdjęcie autorstwa LoboStudioHamburg / CC BY

5. Ziemniaki
Ziemniaki również powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Nie przechowuj ich w plastikowym czy papierowym worku. Najlepszym opakowaniem będzie dobrze wentylowane kartonowe pudełko. Nie myj ich przed przechowywaniem, gdyż wilgoć może spowodować gnicie.

4. MiódMiód należy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej i suchym miejscu. Przechowywanie miodu w lodówce może powodować jego krystalizację, przez co trudno go będzie rozsmarować. Możesz spokojnie trzymać miód w szafce kuchennej – nie ma on terminu ważności.
Zdjęcie autorstwa onefox / CC BY

4. Miód
Miód należy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej i suchym miejscu. Przechowywanie miodu w lodówce może powodować jego krystalizację, przez co trudno go będzie rozsmarować. Możesz spokojnie trzymać miód w szafce kuchennej – nie ma on terminu ważności.

3. Całe pomidoryZimne powietrze zamienia pomidory w papkę – lepiej przechowywać je na stole w kuchni w misce.
Zdjęcie autorstwa Eukalyptus / CC BY

3. Całe pomidory
Zimne powietrze zamienia pomidory w papkę – lepiej przechowywać je na stole w kuchni w misce.

2. Banany, kiwi, brzoskwinie, śliwki, mango i moreleTe owoce można przechowywać na stole kuchennym, aż dojrzeją – w ten sposób lepiej zachowają składniki odżywcze.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Banany, kiwi, brzoskwinie, śliwki, mango i morele
Te owoce można przechowywać na stole kuchennym, aż dojrzeją – w ten sposób lepiej zachowają składniki odżywcze.

1. KawaMielona kawa i jej ziarna potrzebują szczelnych pojemników i chłodnego, suchego oraz ciemnego miejsca, aby zachować smak i świeżość. Jeśli masz dużą ilość kawy, której nie użyjesz od razu, możesz ją zamrozić i trzymać w zamrażalniku przez miesiąc.
Zdjęcie autorstwa WikiImages / CC BY

1. Kawa
Mielona kawa i jej ziarna potrzebują szczelnych pojemników i chłodnego, suchego oraz ciemnego miejsca, aby zachować smak i świeżość. Jeśli masz dużą ilość kawy, której nie użyjesz od razu, możesz ją zamrozić i trzymać w zamrażalniku przez miesiąc.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Co się dzieje z twoim ciałem, gdy za dużo ćwiczysz? Pigułka gwałtu Chude nie znaczy zdrowe Ładna bielizna dodaje pewności siebie 20 porad dla zdrowia Sole mineralne Sposoby na rozstępy Czym jest nadżerka? Jak poradzić sobie z łupieżem? Zadbaj o higienę snu - unikniesz depresji! Reset organizmu. Post warzywno-owocowy Twoja muzyka - twoja osobowość