Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć
Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.
Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.
Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej? W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak: awokado, banany czy ananasy. Przechowywanie w zimnie może zabić ich smak, a nawet przyspieszyć psucie. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.
W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny.
Aby zapobiec zbyt szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy należą m.in. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.
Źródło: Newseria Lifestyle
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze