Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej? W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak: awokado, banany czy ananasy. Przechowywanie w zimnie może zabić ich smak, a nawet przyspieszyć psucie. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.

W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny.

Aby zapobiec zbyt szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy należą m.in. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI NIECODZIENNY WYPADEK podczas uprawiania seksu KRĘPUJĄCE badanie ginekologiczne niepotrzebne? Taylor Swift odwiedziła CHORE DZIECI w szpitalu! Leczenie cellulitu zależne jest od jego fazy. Sprawdź, jak rozpoznać, którą mamy Co jest bardziej kaloryczne - pączki czy faworki? Zobacz, zanim sięgniesz Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować? UMIĘŚNIONE CIAŁO Holenderki robi furorę w internecie Od urodzenia NIE MA RĄK. Pokazał, jak się goli Wadliwe IMPLANTY PIERSI nadal zagrażają zdrowiu kobiet. Wśród poszkodowanych Polki POLKA, która podbiła serce The Rolling Stones! POLSCY RAPERZY popisują się w sieci. Są wśród nich kobiety