Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej? W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak: awokado, banany czy ananasy. Przechowywanie w zimnie może zabić ich smak, a nawet przyspieszyć psucie. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.

W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny.

Aby zapobiec zbyt szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy należą m.in. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MIRANDA KERR pokazała swoje wyluzowane oblicze PRZYSTOJNY PRZESTĘPCA podbija serca internautek Przełomowe urządzenie w dziedzinie kosmetologii. SKANUJE TWARZ, by pomóc kobietom Idealne ciastka na deszczowe wieczory. 4 składniki i gotowe JEJ SYNOWIE są homoseksualistami Pokazała w teledysku prawdziwe KOBIECE PIĘKNO CIENIE pod oczami nie tylko postarzają. To znak problemów zdrowotnych Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr Jak obrać mango przy pomocy SZKLANKI? Jak WYCZYŚCIĆ SÓL i zadbać o buty po zimie? Holland o pracy nad "House of Cards". Są minusy Cztery lata i 26 krajów. Podczas podróży nagrywał FILM ZARĘCZYNOWY!