Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej? W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak: awokado, banany czy ananasy. Przechowywanie w zimnie może zabić ich smak, a nawet przyspieszyć psucie. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.

W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny.

Aby zapobiec zbyt szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy należą m.in. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety ANJA RUBIK jako dresiara w klipie Doroty Masłowskiej! Dieta zgodna z GRUPĄ KRWI. Czy warto ją stosować? Niskokaloryczne, detoksykujące i bogate w substancje odżywcze. Wszystko o popularnych sałatach Większość osób nieprawidłowo ćwiczy brzuch. Jak zwiększyć efektywność "BRZUSZKÓW"? Które gwiazdy korzystają z porad WRÓŻKI? Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę Jak wybrać dobry jogurt? Istotną cechą jest konsystencja Rekonstrukcja ratunkiem dla ZNISZCZONYCH WŁOSÓW. Efekt widoczny nawet 8 tygodni Ukradli staruszce cenne OBRAZY. Podali się za URZĘDNIKÓW Męska płodność jest CORAZ GORSZA? SZYMON MAJEWSKI parodiuje teledysk Nataszy Urbańskiej!