PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka
Jak uchronić siebie i dziecko przed anemią oraz jak skomponować idealną dietę bogatą w żelazo?
Przedwczesny poród, niska masa urodzeniowa, niedokrwistość u noworodka, a nawet upośledzenie rozwoju psychoruchowego dziecka mogą być skutkiem poważnego niedoboru żelaza u matki. Problem z obniżonym stężeniem tego pierwiastka we krwi ma 40 proc. ciężarnych.
Obniżony poziom żelaza jest najczęstszym niedoborem żywieniowym na świecie, dotyczy on ponad 2 miliardów ludzi – wynika z przeglądu badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym „British Journal of Haematology”. Na zmniejszone stężenie tego pierwiastka we krwi są szczególnie narażone kobiety w ciąży – nawet w krajach rozwiniętych niedobór żelaza obserwuje się u 30–40 proc. ciężarnych.
W drugim trymestrze ciąży krew płynna, czyli osocze, jest produkowane znacznie szybciej niż krwinki czerwone i dochodzi do tzw. fizjologicznej niedokrwistości, czyli fizjologicznego obniżenia poziomu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Oczywiście prawdą jest też, że zapotrzebowanie organizmu na żelazo w ciąży znacznie rośnie – mówi ginekolog położnik Grzegorz Chmielewski.
Jak uchronić siebie i dziecko przed anemią oraz jak skomponować idealną dietę bogatą w żelazo? Ekspert radzi, aby zwiększyć spożycie m.in. czerwonego mięsa, soczewicy oraz zielonolistnych warzyw (z wyjątkiem szpinaku), a także wzbogacenie każdego posiłku w produkty z dużą zawartością witaminy C.
Źródło: Newseria
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze