W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą

Naukowcy udowodnili, że poziom akrylamidu przekracza dopuszczalne normy

W najbardziej popularnych amerykańskich sieciach serwujących frytki znajdziemy w fast foodzie odpowiednio 23 i 16 proc. tłuszczów trans. W Polsce to aż 18 i 42 proc. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy unikać tej przekąski. Naukowcy udowodnili, że zawarty w niej akrylamid – substancja, która może przyczynić się do powstania raka - znacznie przekracza dopuszczalne normy.

Choć frytki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, to ich znikoma wartość odżywcza i wysoka cena przemawiają za tym, by całkowicie z nich zrezygnować.

Ciekawostką jest, że najzdrowsze są frytki serwowane w Danii, która ma zakaz używania tłuszczów trans.

Źródło: TVN Style/ x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jak radzić sobie z NADMIERNĄ POTLIWOŚCIĄ? Jest nowy teledysk DONATANA I CLEO! Przez te błędy latem świeci nam się cera. Zobacz, jak utrwalić nawet mocny makijaż Przełomowa metoda leczenia NOWOTWORÓW. "To absolutne wydarzenie na skalę światową" Odchudzanie nie musi być drogie! TANIE ZAMIENNIKI dietetycznych produktów Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników ZUS kontroluje przedsiębiorcze KOBIETY W CIĄŻY. "80 procent przypadków to fikcja" Swędzenie ustanie natychmiast. Zobacz niezawodny sposób na przykre objawy ukąszeń POLKA, która podbiła serce The Rolling Stones! Te ZAMIENNIKI POSIŁKÓW możesz stosować przy nieregularnym trybie życia Urlop ojcowski to nie wszystko. Tacie należy się więcej wolnych dni Młodzi mężczyźni nie chcą być księżmi? Kościół rozpaczliwie szuka młodych kapłanów