W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą

Naukowcy udowodnili, że poziom akrylamidu przekracza dopuszczalne normy

W najbardziej popularnych amerykańskich sieciach serwujących frytki znajdziemy w fast foodzie odpowiednio 23 i 16 proc. tłuszczów trans. W Polsce to aż 18 i 42 proc. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy unikać tej przekąski. Naukowcy udowodnili, że zawarty w niej akrylamid – substancja, która może przyczynić się do powstania raka - znacznie przekracza dopuszczalne normy.

Choć frytki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, to ich znikoma wartość odżywcza i wysoka cena przemawiają za tym, by całkowicie z nich zrezygnować.

Ciekawostką jest, że najzdrowsze są frytki serwowane w Danii, która ma zakaz używania tłuszczów trans.

Źródło: TVN Style/ x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jest nowy teledysk DONATANA I CLEO! Męska płodność jest CORAZ GORSZA? DZIEŃ Z ŻYCIA młodej matki. Pod koniec dnia dom wyglądał jeszcze GORZEJ Siedmioletnia dziewczynka z Surinamu uczy polskie dzieci tolerancji Polki nie potrafią się odchudzać? Dlaczego diety nie działają? Mirranda Kerr jako samuraj. Ta sesja WYWOŁAŁA SKANDAL! Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Które gwiazdy korzystają z porad WRÓŻKI? Afera w łotewskiej polityce. Rzeczniczka rządu na castingu do FILMU PORNOGRAFICZNEGO! POLSCY RAPERZY popisują się w sieci. Są wśród nich kobiety Piją je nawet dzieci. Popularne napoje mogą mieć TOKSYCZNE DZIAŁANIE!