W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą

Naukowcy udowodnili, że poziom akrylamidu przekracza dopuszczalne normy

W najbardziej popularnych amerykańskich sieciach serwujących frytki znajdziemy w fast foodzie odpowiednio 23 i 16 proc. tłuszczów trans. W Polsce to aż 18 i 42 proc. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy unikać tej przekąski. Naukowcy udowodnili, że zawarty w niej akrylamid – substancja, która może przyczynić się do powstania raka - znacznie przekracza dopuszczalne normy.

Choć frytki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, to ich znikoma wartość odżywcza i wysoka cena przemawiają za tym, by całkowicie z nich zrezygnować.

Ciekawostką jest, że najzdrowsze są frytki serwowane w Danii, która ma zakaz używania tłuszczów trans.

Źródło: TVN Style/ x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Mniej odporni na ból, wrażliwi na słońce. Cała prawda o RUDOWŁOSYCH Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI Sześć pomysłów na fajną fryzurę w MINUTĘ! „Najbardziej zmysłowo pachnie kobieta, która nie myje się codziennie”. Jak odbieramy zapachy? Tajemnice hermetycznego świata SCJENTOLOGII. "Czytanie w myślach, porzucanie dzieci, bytowanie poza przestrzenią" Polacy NARZEKAJĄ NA RZĄD i władzę! Mocne słowa kobiet. Odważyły się pokazać twarze i przyznać, jak potraktowali je mężczyźni Internet ŚMIEJE SIĘ z premier Ewy Kopacz. Wszystko przez NAGRANIE O OSCARACH Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr Ma niewiele kalorii, pokrywa 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach? Na Wielkanoc WYDAMY 363 ZŁOTE