W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą

Naukowcy udowodnili, że poziom akrylamidu przekracza dopuszczalne normy

W najbardziej popularnych amerykańskich sieciach serwujących frytki znajdziemy w fast foodzie odpowiednio 23 i 16 proc. tłuszczów trans. W Polsce to aż 18 i 42 proc. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy unikać tej przekąski. Naukowcy udowodnili, że zawarty w niej akrylamid – substancja, która może przyczynić się do powstania raka - znacznie przekracza dopuszczalne normy.

Choć frytki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, to ich znikoma wartość odżywcza i wysoka cena przemawiają za tym, by całkowicie z nich zrezygnować.

Ciekawostką jest, że najzdrowsze są frytki serwowane w Danii, która ma zakaz używania tłuszczów trans.

Źródło: TVN Style/ x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Pokazała w teledysku prawdziwe KOBIECE PIĘKNO Ma nawet 4 razy mniej kalorii niż TRADYCYJNY PĄCZEK. Domowy przepis na dietetyczny przysmak Urszula Radwańska bez bielizny na uroczystej gali Wimbledonu! Jest nawet TRZYSTA RAZY SŁODSZA od cukru! Uważaj, w jakiej postaci ją spożywasz Sami przyczyniamy się do pogłębienia problemu. Jak walczyć z trudnością z zasypianiem? Niskokaloryczne, detoksykujące i bogate w substancje odżywcze. Wszystko o popularnych sałatach Siostra Beyonce POBIŁA JAY-Z! Jak powstają CZEKOLADOWE JAJKA? SZEPTANE MODLITWY i zaklęcia. Tak leczą na polskiej wsi Z ukrytą kamerą próbowali kupić tabletkę "dzień po" Zbyt KRÓTKI SEN powodem poważnych zaburzeń Huśtawki nastrojów, tycie, bóle głowy. Aż 20 proc. kobiet cierpi na PMS