W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą

Naukowcy udowodnili, że poziom akrylamidu przekracza dopuszczalne normy

W najbardziej popularnych amerykańskich sieciach serwujących frytki znajdziemy w fast foodzie odpowiednio 23 i 16 proc. tłuszczów trans. W Polsce to aż 18 i 42 proc. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy unikać tej przekąski. Naukowcy udowodnili, że zawarty w niej akrylamid – substancja, która może przyczynić się do powstania raka - znacznie przekracza dopuszczalne normy.

Choć frytki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, to ich znikoma wartość odżywcza i wysoka cena przemawiają za tym, by całkowicie z nich zrezygnować.

Ciekawostką jest, że najzdrowsze są frytki serwowane w Danii, która ma zakaz używania tłuszczów trans.

Źródło: TVN Style/ x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Gdy KOT TERRORYZUJE domowników. Jak sobie z nim poradzić? OŚWIADCZYŁ się jej na wizji. Prezenterkę PONIOSŁY EMOCJE Ma najdłuższe nogi w kraju. Ludzie nie mogą oderwać od nich oczu Premier TUSK śpiewa "Hey Jude" w kancelarii! Nieoczekiwane zwroty akcji na ślubach i weselach W niej tkwi sekret udanych WYPIEKÓW. Jak wybrać tę odpowiednią? Zapach jest najważniejszy. Decyduje o ZACHOWANIU PŁCIOWYM Podstępny nowotwór. Przebiega bezobjawowo, bardzo często kończy się śmiercią JEZUICI też wzięli udział w Ice Bucket Challenge! Jest nawet TRZYSTA RAZY SŁODSZA od cukru! Uważaj, w jakiej postaci ją spożywasz Polka zaśpiewała głosami 18 bohaterów NAJPOPULARNIEJSZYCH BAJEK Mniej odporni na ból, wrażliwi na słońce. Cała prawda o RUDOWŁOSYCH