Myślisz, że o frytkach wiesz już wszystko? Zobacz, jak przygotować niepowtarzalne domowe danie z ziemniaków!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMyślisz, że frytki wywodzą się z USA? Jesteś w błędzie. Ta pyszna, ziemniaczana przekąska pochodzi z Belgii! Chociaż wydaje ci się, że znasz je na wylot, frytki mogą cię jeszcze mile zaskoczyć. Możesz je przyrządzić na wiele sposobów i w różny sposób doprawiać. Jeżeli marzą ci się chrupiące, złociste frytki, czytaj dalej!
Historia frytek
Skąd wzięły się frytki? Belgowie zaczęli przyrządzać je już w XVII wieku, zamiast małych rybek, których nie mogli wyłowić zimą. Do Stanów Zjednoczonych trafiły one dopiero po zakończeniu I wojny światowej. Tradycyjnie przygotowuje się je ze specjalnej odmiany ziemniaków, posiadających dużo skrobi i podłużny kształt.
Chociaż my najczęściej frytki jemy z keczupem i solą, w Anglii spożywa się je z octem, a w Holandii – z majonezem. Wiele osób preferuje frytki na ostro, z pikantnym sosem na bazie papryczek piri piri – tłumaczy Urszula Giza z firmy Tarsmak. Popularne są także gotowe sosy do frytek i hamburgerów. Pamiętaj, że frytki możesz zrobić nie tylko z ziemniaków, lecz także z cukinii, marchwi czy selera!
Przepis na frytki idealne
Aby uzyskać perfekcyjne frytki, użyj ziemniaków bogatych w skrobię, takich jak Jelly lub Galla. Pokrój je na podłużne słupki i umieść w świeżo zagotowanej wodzie, a następnie dopraw łyżką cukru. W ten sposób będą one chrupiące i złociste. Po kilku minutach wyjmij frytki i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej olej w garnku i umieść w nim sitko z pokrojonymi ziemniakami. Gotuj dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Odczekaj chwilę, aby schłodzony frytkami olej ponownie się nagrzał i znów umieść w garnku sitko. Gdy ziemniaki staną się złociste, wyjmij je z oleju i przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Nie bój się odważnych połączeń smakowych. Danie możesz jeść z łagodnymi lub pikantnymi dodatkami. A ty, z czym preferujesz swoje frytki?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze