Muffinki z jabłkami
DAMIESA • dawno temuKto by się oparł puszystym babeczkom? Lekkie, mięciutkie i rozpływające się w ustach są słabostką niejednej z nas. Można je przygotować na wiele sposób: z czekoladą, twarożkiem, czy na bazie musli. Na chłodne wieczory zamiast dietetycznych wersji polecam jednak te „na słodko”. Muffinki z jabłkami i cynamonem czas zacząć!
Przygotuj:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jabłka
- rodzynki
- bakalie
- cynamon
- 120 g tłuszczu do pieczenia
- 250 g cukru
- 50 ml maślanki
- 2 jajka
- foremki do muffinek
- Foremki smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką
- Za pomocą miksera mieszamy ze sobą: maślankę, cukier, mąkę, tłuszcz do pieczenia, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli (masa musi być gęsta!)
- Do przyrządzonej masy dodajemy jabłka (starte na tarce), cynamon oraz rodzynki
- Ciasto wlewamy do foremek, a ich wierzch możemy udekorować bakaliami
- Pieczemy w piekarniku do momentu, aż babeczkiładnie napęcznieją i nabierą lekko brązowego koloru
- Wierzch możemy posypać lekko cukrem pudrem
Prawda, że proste? A do tego jak smakuje! Do tego ryzyko niepowodzenia finalnego efektu jest znikoma, bo babeczki to jedna z mniej skomplikowanych propozycji deserowych.
Warto wypróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze