Pulpety w sosie koperkowym
KAROLINA • dawno temuKażdy z nas ma odrobinę inne upodobania smakowe. Jedni z nas nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby odrobiny warzyw, podczas gdy inni nie uznają obiadu bez mięsa. Istnieje jednak pewna grupa dań, których przygotowanie daje nam ogromne możliwości kulinarne. Przykładem tego typu potraw mogą być naleśniki. Dzięki przygotowaniu różnych farszów możesz z powodzeniem dogodzić całej rodzinie, przyrządzając je z owocami, szpinakiem, pieczarkami albo mięsem. Część potraw jednak nie zawsze kojarzy się nam z łatwością dostosowywania ich do naszych upodobań kulinarnych. Z czasem jednak tradycyjne przepisy zostały urozmaicone. Przykładem w pełni odzwierciedlającym tę sytuację jest wielość możliwości przygotowywania pulpetów. Z reguły kojarzą się nam one z kuleczkami mięsa, jednak warto odświeżyć trochę swoją wiedzę na ich temat. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pulpetów, a także poznasz przepis na wyśmienite klopsy w sosie koperkowym.
Dobre pulpety
Jak już wspomniano, dobre pulpety kojarzą się nam zwykle z kuleczkami mięsa zatopionymi w smacznym sosie. Takie postępowanie jest zupełnie prawidłowe, zwłaszcza że właśnie w takiej postaci goszczą one na naszym stole. Jednakże kiedy zapoznamy się z różnymi kuchniami świata, wówczas uświadomimy sobie, że możliwości przyrządzenia pulpetów jest nieskończenie wiele. Nie chodzi tu wyłącznie o różnego rodzaju dodatki, jak na przykład wyśmienite sosy. Obecnie spotkać się możemy z przepisem na pulpety zarówno z mięsa, jak i ryb czy soi. Oprócz tego przed zanurzeniem w sosie mogą być one pieczone, smażone albo duszone. Co więcej, nawet decydując się na zrobienie klopsików mięsnych, mamy dość duże pole do popisu. Obok pulpetów drobiowych w sosie koperkowymz powodzeniem przygotujemy także wieprzowe albo wołowe. Samo serwowanie klopsików może być dowolne. Po pierwsze mamy do czynienia z podawaniem ich razem z ziemniakami czy makaronem, lecz także świetnie sprawdzają się one w zupach, czego przykładem może być biały barszcz. Jednym ze smaczniejszych pomysłów jest jednak przepis na pulpety w sosie koperkowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak je zrobić.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Do przygotowania klopsików w sosie koperkowympowinnaś przygotować następujące składniki:
- 0,5 kg mięsa drobiowego,
- 2 cebule,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- 1 pęczek kopru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie mielimy razem z dodatkiem 1 obranej cebuli. Do powstałej masy dodajemy bułkę tartą i jajo. Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa kuleczki. Kolejnym krokiem jest ich podsmażenie na niewielkiej ilości oleju. Teraz wystarczy tylko zdjąć je z patelni i zeszklić na niej cebulkę. Pulpety gotujemy z cebulą i dodatkiem wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Na końcu przygotowujemy sos, dodając śmietanę, pokrojony świeży koper, a także doprawiając całość solą i pieprzem. Pulpety możemy serwować z ziemniakami albo kaszą.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze