Mięso gyros
DAMIESA • dawno temuKuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych stanowi także gyros, czyli mięso opiekane na wielkim rożnie wokół pionowej osi. Choć w formie małych kawałków jest ono częstym składnikiem popularnych fast foodów, to przekrój innych posiłków, jakie można wykonać przy jego użyciu jest dość duży.
Z czym podawać mięso gyros?
Zaletą gyrosa jest to, że po upieczeniu odcina się go długim nożem, tworząc w ten sposób małe kawałki, które świetnie nadają się do wielu dań. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to zazwyczaj stosuje się szynkę wieprzową, ale można także spotkać baraninę czy cielęcinę. Jednym z bardziej uniwersalnych przekąsek na bazie gyrosa może być więc warzywna sałatka. Składniki jakie w tym przypadku warto wykorzystać to: 2 pomidory, 3 ogórki kiszone, czerwona fasolka, starty ser żółty oraz oczywiście mięso. Tak przyrządzoną sałatkę można polać sosem czosnkowym lub podać z tzatzikami.
W punktach gastronomicznych oferujących dania na wynos często można spotkać gyros pod postacią pokaźnych rozmiarów kanapki. Kawałki mięsa wkłada się w pieczywo zwane „pita” i dodaje wybrane składniki np. pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, cebulkę, zielony ogórek oraz kapustę pekińską. Co więcej, gyros bardzo często można spotkać w połączeniu z frytkami. Decydując się jednak na takie danie, podawane często z ciężkimi sosami, można zaserwować sobie istną bombę kaloryczną!
Sałatka gyros – jak ja wykonać?
Słowo „gyros” zapisało się z czasem w kuchennej terminologii, nabierając zupełnie innego znaczenia. Określa się nim zatem po prostu potrawy przyrządzane na bazie mięsnych „wiórków”. Do tego wcale nie musi to być mięso z ssaka. Dla przykładu, popularna sałatka gyros często składa się z kurczaka i w takiej wersji smakuje najlepiej. Musi być jednak spełniony jeden warunek, mięso powinno być wcześniej upieczone, np. w piekarniku lub na grillu. Jak brzmi zatem przepis na sałatkę z gyrosem?
Potrzebne składniki to:
- upieczona pierś z kurczaka,
- 2 pomidory,
- kapusta pekińska,
- 2 ogórki małosolne,
- kukurydza z puszki,
- 1 cebula,
- majonez,
- ketchup,
- sól i pieprz,
- słodka papryka.
- Mięso przed włożeniem do piekarnika warto posypać słodką papryką, dzięki czemu nabierze ono bardziej intensywnego aromatu. Rewelacyjnie sprawdzi się również mieszanka przypraw — gyros.
- Kapustę pekińską należy drobno poszatkować, a pomidory i ogórki pokroić w małe cząstki.
- Kukurydzę trzeba odsączyć, bo w przeciwnym razie sałatka może stać się zbyt wodnista, a do tego znacznie straci aromat.
- Danie nabierze lepszych walorów smakowych, jeśli cebulka zostanie wcześniej lekko zeszklona na patelni.
- Kiedy wszystkie składniki sałatki są już gotowe, należy je wymieszać z majonezem (jednak nie należy dodawać go za dużo!), a następnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Wierzchnią warstwę można udekorować ketchupem.
Taka przekąska jest idealną propozycją na lato, bo na długo pozostawia uczucie sytości, nie przeciążając przy tym nadmiernie żołądka. Przygotowując ją na grilla z przyjaciółmi, dobrym pomysłem będzie warstwowe układanie składników w szklanym naczyniu, co wygląda bardzo dekoracyjnie, a przede wszystkim apetycznie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze