Owoce morza - charakterystka
DAMIESA • dawno temuOwoce morza albo się uwielbia, albo szczerze nienawidzi. Specyficzny kształt i niejednokrotnie niezbyt apetyczny wygląd powodują, że sceptyków trudno do nich przekonać. Warto jednak wiedzieć, że te morskie specjały mają wysoką wartość odżywczą, a część z nich jest także kulinarnym afrodyzjakiem. Jakie najpopularniejsze rarytasy z głębin są najczęściej serwowane w restauracjach?
Krewetki– są skorupiakami o bardzo niskiej kaloryczności, bo w 100 g mamy zaledwie ok. 80 kcal. Chętnie wykorzystywane do sałatek lub jako dodatek do pizzy czy zapiekanek. Dobrze komponują się z owocami cytrusowymi. Krewetki zawierają witaminy z grupy B oraz są cennym źródłem selenu, potasu czy magnezu.
Małże – świetnie smakują z masłem czosnkowym. Jada się je na surowo lub pieczone czy duszone i podaje w muszlach. Są silnym afrodyzjakiem i cennym źródłem białka.
Ostrygi – to ulubiony przysmak legendarnego Casanowy, który skutecznie pobudza libido. Surowe mięso przyprawia się pieprzem i sokiem z cytryny a następnie… połyka. Można je także zapiekać. Cechuje je niska zawartość tłuszczu. Są bogate w sole mineralne i witaminy.
Kalmary – składnik potraw chińskich czy włoskich. Wyśmienicie smakują przyrządzane z czosnkiem i cytryną. Można je także zapiekać w cieście. Obniżają poziom cholesterolu i usuwają toksyny z organizmu.
Który z tych kulinarnych rarytasów wypróbowałabyś najchętniej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze