Składniki:
12-20 małży w muszlach, laska kiełbasy, pęczek szczypioru, cebula, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, oliwa, 1/2 szklanki białego wina /wytrawne!/, natka pietruszki, 3 pomidory.
Jak przyrządzić?
Szczypiorek i cebulę posiekać, wsypać na oliwę i zeszklić, dodać roztarty czosnek, kiełbasę pokroić w plasterki dodać do rondla, 2-3 min dusić pod przykryciem, dodać wino i drobno pokrojone pomidory, ponownie dusić 2-3 min., dodać małże w muszlach, posolić, popieprzyć, dusić aż do otwarcia się muszli, podawać na gorąco posypując natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
Rondel z przykrywką, nóż, deska itd /jak w każdej kuchni.
Uwagi:
Bardzo dobre z makaronem typu fetucine nr.10 /nitki o przekroju kwadratu/
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | 359 kcal |
Autor | Mirek Rogalski |