Ziemniaki smażone na ostro - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- ok. 20 dkg boczku lub bekonu,
- 2 duże cebule,
- 2-4 ząbki czosnu w zależnosci od upodobań,
- 2 łyżki oliwy lub czegoś innego do smażenia,
- dużo ostrej papryki.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obieramy i gotujemy (tak żeby byly jeszcze troszke twarde).Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż sie zrobi chrupiacy (nie za bardzo!), dodajemy pokrojoną w kostke cebulę. Kiedy się zezłoci wrzucamy zmiażdżony czosnek i pokrojone w plastry ziemniaki (wczesniej ugotowane). Posypujemy duża ilościa ostrej papryki, w zalezności od gustu, i smazymy jeszcze jakaś chwilę.Cholernie kaloryczne :) świetne z kefirem.

Uwagi:

Potrzeba na to dośc dużej patelni, bo inaczej calość się nie zmieści.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
AutorAnathema

Ziemniaki smażone na ostro: Podobne przepisy

Ziemniaki smażone na ostro: wypróbuj również

Powiązane Tematy