Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- ok. 20 dkg boczku lub bekonu,
- 2 duże cebule,
- 2-4 ząbki czosnu w zależnosci od upodobań,
- 2 łyżki oliwy lub czegoś innego do smażenia,
- dużo ostrej papryki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy (tak żeby byly jeszcze troszke twarde).Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż sie zrobi chrupiacy (nie za bardzo!), dodajemy pokrojoną w kostke cebulę. Kiedy się zezłoci wrzucamy zmiażdżony czosnek i pokrojone w plastry ziemniaki (wczesniej ugotowane). Posypujemy duża ilościa ostrej papryki, w zalezności od gustu, i smazymy jeszcze jakaś chwilę.Cholernie kaloryczne :) świetne z kefirem.
Uwagi:
Potrzeba na to dośc dużej patelni, bo inaczej calość się nie zmieści.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Anathema |