Pieczone ziemniaki z boczkiem - niebo w gębie
OLIWKA . • dawno temuCo najczęściej gości na polskich stołach w porze obiadowej? Tak, tak – ziemniaki. Nie oznacza to wcale, że musisz je zawsze podawać w postaci nudnego puree. Znacznie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a jeśli w dodatku dodasz do nich boczek, nikt nie będzie mógł się im oprzeć.
Przygotuj:
- ziemniaki średniej wielkości (ich ilość zależy od twoich potrzeb)
- boczek wędzony (plasterków powinno być dwa razy więcej niż ziemniaków)
- żółty ser
- kminek lub koperek
- olej
- sól
Krok 1
Pieczone ziemniaki najpierw muszą być lekko podgotowane. Obierz je i włóż na 20 minut do wrzącej, osolonej wody.
Krok 2
Pamiętaj, że ziemniaki nie mogą być zupełnie miękkie. Po 20 minutach odcedź je i pozostaw chwilę pod przykryciem.
Krok 3
Pora przygotować piekarnik na przyjęcie pieczonych ziemniaków. Wyłóż blaszkę folią aluminiową i posmaruj ją olejem.
Ustaw temperaturę na 180 stopni.
Krok 4
Pokrój boczek i ser w plasterki.
Krok 5
Do każdego ziemniaka przymocuj wykałaczką plasterek sera i 2 plasterki boczku.
Krok 6
Posyp ziemniaki zapiekane kminkiem albo posiekanym koperkiem.
Krok 7
Pieczone ziemniaki z boczkiem będą gotowe po 10 minutach w piekarniku. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze