Nie ma wątpliwości, że owoce to samo zdrowie. Zawierają ważne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Powinno się jeść ich jak najwięcej. Są jednak takie, które sąbardziej odżywcze, niż inne. Dowiedźmy się więc, które z owoców najlepiej przysłużą się naszemu zdrowiu.
1. Jagody— są napakowane antyoksydantami, które chronią przed chorobami serca, niektórymi odmianami raka i infekcjami. Pomagają także obniżyć cholesterol. Ponadto są bogate w witaminę C, potas i kwas foliowy.
2. Pomarańcze – to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Jedna średnia pomarańcza zapewnia nam 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Są one także bogate w błonnik i potas.
3. Mango— oprócz ogromnej dawki witaminy C, bogate jest także w zwalczający choroby karotenoid, witaminę A, potas i błonnik.
4. Kantalupa – bogata w witaminę A, odmiana melona. Zapobiega infekcjom, pomaga lepiej widzieć w nocy, zapewnia zdrową skórę, kości i włosy. Podobnie, jak wcześniejsze owoce zawiera witaminę C, potas i kwas foliowy.
5. Morela— pełna beta-karotenu, potasu i błonnika. Suszone morele są także świetnym źródłem żelaza. Poza tym 3 morele to tylko 50 kalorii.
Żródło: HomeMakers.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze