Czerstwe pieczywo - jak je odświeżyć?



Czy czerstwe pieczywo to częsty widok w twoim chlebaku? Martwisz się marnowaniem chleba? W takim razie po pierwsze, powinnaś kupować go mniej, ale za to częściej, a po drugie, musisz nauczyć się go odświeżać. Co zrobić, gdy bułki są jak kamień?
Odświeżanie pieczywaWracasz do domu dopiero wieczorem, głodna jak wilk, a w lodówce i w chlebaku pustki? To przykre uczucie, ale jakoś sobie poradzisz. Na początek wyjmij czerstwy chleb. Następnie zanurz go w wodzie na 2–4 minuty, a potem włóż na kwadrans do piekarnika. I proszę, prawie świeże pieczywo.
Zupa z chleba czerstwegoMożesz także przygotować różne dania z chleba, który nie nadaje się już do użytku. Najpierw zupa. Roztłucz drobno pieczywo i 2–3 łyżki wymieszaj z 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozpuść w potrawie z czerstwego chleba kostkę rosołową, dopraw kminkiem i/lub przecierem pomidorowym. Jeśli trzeba, dosyp też odrobinę soli. Gotuj zupę z chleba 2 minuty i gotowe. Kiedy nalejesz danie na talerz dodaj pół łyżeczki masła. Powstała prosta zupa „nic”.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze