Pieczywo, które możesz jeść na diecie

10. Czy lepiej zrezygnować z pieczywa będąc na diecie odchudzającej?Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję pieczywa z codziennego jadłospisu. Mówi się, że węglowodany zawarte w pieczywie sprzyjają przybieraniu na wadze ciała. W rzeczywistości dotyczy to tylko i wyłącznie węglowodanów prostych zawartych w żywności przetworzonej, czyli białego pieczywa, takiego jak bułeczki czy chleb.
Zdjęcie autorstwa surlygirl / CC BY

10. Czy lepiej zrezygnować z pieczywa będąc na diecie odchudzającej?
Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję pieczywa z codziennego jadłospisu. Mówi się, że węglowodany zawarte w pieczywie sprzyjają przybieraniu na wadze ciała. W rzeczywistości dotyczy to tylko i wyłącznie węglowodanów prostych zawartych w żywności przetworzonej, czyli białego pieczywa, takiego jak bułeczki czy chleb.

9. Jesteś tym co jeszW tym doskonale nam znanym przysłowiu jest wiele prawdy. Spożywana przez nas żywność może bowiem wywierać korzystny bądź niekorzystny wpływ na zdrowie. Czy chleb jest zdrowy? Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że jest on przyrządzony z nieprzetworzonych składników.
Zdjęcie autorstwa _ulmos_ / CC BY

9. Jesteś tym co jesz
W tym doskonale nam znanym przysłowiu jest wiele prawdy. Spożywana przez nas żywność może bowiem wywierać korzystny bądź niekorzystny wpływ na zdrowie. Czy chleb jest zdrowy? Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że jest on przyrządzony z nieprzetworzonych składników.

8. Chleb żytniChleb żytni stanowi jedną z najzdrowszych odmian chleba, gdyż w jego składzie nie ma pszenicy. Duża zawartość błonnika w tym pieczywie może łagodzić dolegliwości, takie jak wzdęcia i zaparcia. Warto również wiedzieć, że jedna kromka chleba żytniego zawiera nawet do 20% mniej kalorii niż kromka białego chleba.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY

8. Chleb żytni
Chleb żytni stanowi jedną z najzdrowszych odmian chleba, gdyż w jego składzie nie ma pszenicy. Duża zawartość błonnika w tym pieczywie może łagodzić dolegliwości, takie jak wzdęcia i zaparcia. Warto również wiedzieć, że jedna kromka chleba żytniego zawiera nawet do 20% mniej kalorii niż kromka białego chleba.

7. Chleb EzechielaW jego składzie znajduje się pszenica, jęczmień, fasola, soczewica, orkisz oraz ziarna prosa. Obecność soczewicy oraz fasoli w tym bochenku sprawia, że w jednej jego kromce zawarte jest stosunkowo duża ilość białka oraz aminokwasów.
Zdjecie autorstwa Maria Reyes-McDavis / CC BY

7. Chleb Ezechiela
W jego składzie znajduje się pszenica, jęczmień, fasola, soczewica, orkisz oraz ziarna prosa. Obecność soczewicy oraz fasoli w tym bochenku sprawia, że w jednej jego kromce zawarte jest stosunkowo duża ilość białka oraz aminokwasów.

6. Chleb razowyPieczywo razowe zawiera zdecydowanie większą ilość błonnika oraz składników mineralnych w porównaniu do tradycyjnego, białego chleba. Oczywiście warto dokładnie sprawdzać etykiety chleba razowego, gdyż czasami powstaje on z mieszanki mąki razowej i pszennej.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY

6. Chleb razowy
Pieczywo razowe zawiera zdecydowanie większą ilość błonnika oraz składników mineralnych w porównaniu do tradycyjnego, białego chleba. Oczywiście warto dokładnie sprawdzać etykiety chleba razowego, gdyż czasami powstaje on z mieszanki mąki razowej i pszennej.

5. Chleb lnianySiemię lniane zawarte w tym chlebie jest bogatym źródłem selenu, potasu oraz manganu. Poza tym, kromka chleba lnianego dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / CC BY

5. Chleb lniany
Siemię lniane zawarte w tym chlebie jest bogatym źródłem selenu, potasu oraz manganu. Poza tym, kromka chleba lnianego dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

4. Chleb bezglutenowyJest idealny dla osób dotkniętych nietolerancją glutenu i może być spożywany każdego dnia. Mogą go również spożywać osoby dobrze tolerujące gluten, gdyż jest on zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, białego pieczywa.
Zdjęcie autorstwa Artis Rozentāls / CC BY

4. Chleb bezglutenowy
Jest idealny dla osób dotkniętych nietolerancją glutenu i może być spożywany każdego dnia. Mogą go również spożywać osoby dobrze tolerujące gluten, gdyż jest on zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, białego pieczywa.

3. Pełnoziarnisty chleb pitaChleb pita wykonany z maki pełnoziarnistej jest nie tylko smaczny, ale jednocześnie zdrowy. W jego składzie zawarte są niezbędne dla organizmu witaminy i minerały. Co więcej, zawiera on mniej kalorii w przeciwieństwie do typowego pieczywa pełnoziarnistego.
Zdjęcie autorstwa ryan / CC BY

3. Pełnoziarnisty chleb pita
Chleb pita wykonany z maki pełnoziarnistej jest nie tylko smaczny, ale jednocześnie zdrowy. W jego składzie zawarte są niezbędne dla organizmu witaminy i minerały. Co więcej, zawiera on mniej kalorii w przeciwieństwie do typowego pieczywa pełnoziarnistego.

2. Chleb owsianyTo idealny bochen dla osób, które chcą ograniczyć ilość węglowodanów w codziennej diecie. Owies obfituje w węglowodany złożone, które zapewniają organizmowi energię na długi czas. Dzięki temu nie będziesz odczuwać potrzeby zjedzenia innego produktu bogatego w węglowodany.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY

2. Chleb owsiany
To idealny bochen dla osób, które chcą ograniczyć ilość węglowodanów w codziennej diecie. Owies obfituje w węglowodany złożone, które zapewniają organizmowi energię na długi czas. Dzięki temu nie będziesz odczuwać potrzeby zjedzenia innego produktu bogatego w węglowodany.

1. Bochen pełnoziarnistyTo chyba najzdrowsza i najbardziej smaczna odmiana chleba. W jego składzie zawarte są pełne ziarna i nasiona, które stanowią cenne źródło węglowodanów złożonych. Bochen ten zawiera w składzie spore ilości błonnika, który reguluje perystaltykę jelit. Jego regularne spożywanie może znacząco ograniczyć wzdęcia i zaparcia.
Zdjęcie autorstwa Damien Pollet / CC BY

1. Bochen pełnoziarnisty
To chyba najzdrowsza i najbardziej smaczna odmiana chleba. W jego składzie zawarte są pełne ziarna i nasiona, które stanowią cenne źródło węglowodanów złożonych. Bochen ten zawiera w składzie spore ilości błonnika, który reguluje perystaltykę jelit. Jego regularne spożywanie może znacząco ograniczyć wzdęcia i zaparcia.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zemsta eleganckich bucików Recenzja książki "O trudnym szczęściu bycia sławnym" Borwin Bandelow od GWP Jaką wodę pić? Sześć zdrowych zwyczajów, które zmienią twoje życie! Lecz zęby w ciąży Musisz to mieć! Dieta proteinowa Śmiech jest uniwersalnym językiem Bomby witaminowe By kosmetyki dłużej nam służyły… 9 popularnych wskazówek dietetycznych, które nie działają Akcja pomocy rodzinom w DPP rozpoczęta

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY