Przepis na chleb śliwkowy, czyli zdrowe pieczywo bez ulepszaczy
ALICJA • dawno temuPrawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie
codziennego menu bez chleba. Jednak to, co serwują nam niektóre piekarnie i
markety trudno nazwać chlebem. Pieczywo nafaszerowane chemią oczywiście jest
pulchniutkie i mięciutkie, ale nie długo. Już następnego dnia możemy podziwiać
kwitnący i rozpadający się chleb. Masz dość schnącego szybko chleba z marketów?
Upiecz go sama. Przedstawiam przepis na smaczny i zdrowy chleb śliwkowy.
Składniki na 1 bochenek:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 2/3 szklanki granulowanej fruktozy,
- 14 g masła roślinnego,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2/3 szklanki posiekanych orzeszków laskowych,
- 1 szklanka posiekanych suszonych śliwek,
- ¾ szklanki obranych i pokrojonych jabłek,
- 2 białka z jajek,
- ¼ szklanki soku śliwkowego,
- 1/3 szklanki mrożonego koncentratu soku pomarańczowego.
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni. Formę
na chleb wysmaruj tłuszczem.
Krok 2. Pierwsze pięć składników połącz w dużej misce. Dodaj
skórkę z cytryny, orzeszki, śliwki i jabłka.
Krok 3. Ubij białka z sokiem śliwkowym i koncentratem
pomarańczowym. Dodaj je do pozostałych składników.
Krok 4. Przelej ciasto do przygotowanej formy chlebowej.
Piecz przez ok. 50–60 minut. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy chleb jest
suchy w środku. Przed pokrojeniem wystudź chleb.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze