Jak upiec chleb z kaszą gryczaną?
OLIWKA . • dawno temuDomowy chleb to smak dzieciństwa, wspomnienie wyjazdów do babci na wieś i beztroskich dni wakacji. Ty też możesz zapewnić dzieciom takie wrażenia. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne. Robi się go łatwiej niż wiele ciast. Taki domowy chleb to gwarancja świeżości i no możliwość dorzucenia do niego wszystkiego, co tylko sobie wymarzysz. Może lubisz kasze gryczaną? Spróbuj jak smakuje w chlebie.
Przygotuj:
- 80–90 dag mąki
- 5 dag kaszy gryczanej
- 5 dag drożdży
- łyżkę miodu
- trochę płatków owsianych
- łyżkę soli
- łyżkę oliwy z oliwek
- 3 łyżki słonecznika
- 1–2 łyżki maku lub kminku
Krok 1
Ugotuj kaszę. Ma być sypka.
Krok 2
Chleb domowej roboty zacznij od zrobienia rozczynu z drożdży, szklanki przegotowanej ciepłej wody, miodu i soli.
Krok 3
Wsyp do niego kaszę (musi być chłodna), 50 dag mąki i wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, by urosło.
Krok 4
Po 20 minutach wsyp pozostałą mąkę i pestki słonecznika. Znów wyrób ciasto.
Krok 5
Wysmaruj blaszkę (31×13 cm) oliwą, posyp płatkami i włóż ciasto. Posyp je kminkiem lub makiem.
Krok 6
Piecz chleb domowy w temperaturze 200 stopni około godziny.
Krok 7
Chleb z kaszą gryczaną gotowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze