Składniki:
4 jajka (białka ubić z odrobiną soli),
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki tzw. zwykłej,
8 łyżek oleju,
8 łyżek wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy wg uznania
Jak przyrządzić?
Ubić białka, dodać żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, wodę, oliwę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszać (to wariacja na temat biszkoptu z tego przepisu). Tak przygotowane ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 250 stopni, aż będzie dobre.
Potrzebne przybory:
Można je zrobić mikserem.
Uwagi:
Z tego ciasta można zrobić np. babkę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać łyżkę kakao lub wiórków kokosowych, mak, bakalie - co kto lubi. Piec małe babeczki w foremkach.Świetnie też sprawdza się z różnego rodzaju owocami, ale trzeba dać dodatkowo 1 łyżkę mąki więcej. Ciasto jest lekkie i puszyste.Jest to przespis na średniej wielkości blachę. I co najważniejsze, zawsze się udaje :o)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ancia |