Składniki:
- 6 jajek,
- 6 łyżek wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej (z tego odjąć 3 łyżki mąki i wsypać 3 łyżki kakao),
- 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej,
- 1 łyżekczka proszku do pieczenia,
- krem do tortów (waniliowy lub śmietankowy) na mleku,
- 4 saszetki cappuccino orzechowego,
- 0,5l. śmietany 36%,
- 2 śmietanfix.
Jak przyrządzić?
Na miskę wsypać mąkę tortową (w tym kakao) i ziemiaczaną, proszek do pieczenia wymieszać to. Białka ubić na sztywno, dodać wode i dalej miksować, na trzy razy dodać cukier i żółtka. Przygotowaną mąke dodać do "masy" z białek i cukru. Wolno wymieszać łyżką lub mikserem. Piec przez około 30-40min. w temp. 180C. Po upieczeniu z placka zdjąć górną "skórke" i pozostawić do przestygnięcia.
KREM I
Aby kremu wyszło dużo to najpierw miksujemy przez chwilke mleko później dodajemy krem (zawartość opakowania) i miksujemy do otrzymania masy kremowej, kolejno dodajemy saszetki cappuccino. Krem I kładziemy na placek.
KREM II
Ubijamy śmeitane dodajemy 2 śmietanfix i troche cukru ubijamy do sztywności i wykładamy na placek. SMACZNEGO
Uwagi:
Jeżeli nie lubisz kakao, to mozesz go nie dodawać i wtedy nie odejmuj mąki.
Surowe ciasto nie powinno za długo stać przed pieczeniem. Można dodać inny smak cappuccino.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iwa84 |