Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 75 dag ziemniaków,
- 30 dag cebuli,
- 3 łyżki smalcu,
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ostra papryka, sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Wołowinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w średniej wielkości kostkę. W dużym rondlu rozgrzać smalec, podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. Rondel zdjąć z ognia. Cebulę opruszyć słodką papryką, wymieszać. Po dodaniu papryki potrawy nie wolno smażyć. W wysokiej temperaturze przyprawa ta stanie się gorzka, może zepsuć smak. Do cebuli dodać koncentrat. Wsypać 2 łyżeczki soli, zalać czterema szklankami wody. Zagotować, wrzucić pokrojone mięso. Rondel przykryć. Zupę gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zupę doprawić na pikantnie papryką i solą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Nena |