Wołowina z fasolką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- polędwica wołowa ok. 75 dag,
- zielona fasolka szparagowa (tyle samo co wołowiny),
- 0,5 kg cebuli,
- sos sojowy,
- czosnek,
- mąka ziemniaczana,
-sól, pieprz, papryka.

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy drobno w paseczki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Męso i cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pieprz i trochę wody, dusimy aż mięso będzie miękkie, co w przypadku wołowiny troszklę zajmuje... W tym czasie fasolkę obieramy z łyka, kroimy na kawałki długości ok 3-4 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy mięso jest miękkie dodajemy do niego ugotowaną fasolę, sos sojowy do smaku (czyli wedle uznania, ale zazwyczaj 2 łyżki stołowe). Następnie zmiażdzony czosnek (też ile kto lubi) i zaprawiamy mąką ziemniaczaną.

Jak podawać?

Najlepsza z ryżem.

Uwagi:

Zamiast fasoli świeżej można dodać mrożoną, już pokrojoną, bezpośrednio do wołowiny. Solić potrawę proponuję na końcu, po uprzednim skosztowaniu, gdyż sos sojowy jest dość słony i można przedobrzyć.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Autorkaha

Wołowina z fasolką: Podobne przepisy

Wołowina z fasolką: wypróbuj również

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... Fasolka po bretoński jest jednym z niewielu dań kuchni brytyjskiej, które zyskało grono wiernych fanów. Ten rozgrzewający, sycący i aromatyczny posiłek możesz w łatwy sposób samodzielnie przygotować ... również odmienność kolorystyczna i smakowa ...

dawno temu

Sałatka z fasolką szparagową i parówkami

... Jedni chętnie zjedliby sałatkę z parówkami. Innych sama myśl o takim dodatku odstrasza. Osobom bez uprzedzeń proponuję połączyć parówki z fasolką szparagową. Rezultat jest naprawdę zadziwiający. Do tego jeszcze papryka, pomidory i cebula. Palce ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

... Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na smaczne przetwory. Dzięki słoiczkom z takim daniem nawet w środku zimy będziesz mogła poczuć się jak w sierpniu. Pewnie masz ... kg żółtej fasolki szparagowej40 dag ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... Łosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochotę przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego. Pozwól sobie na odrobinę luksusu, jedz zdrowe i pięknie podane potrawy. Pamiętaj ... fileta z łososia40 dag fasolki szparagowej150 ml ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ostro. ... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły ...

dawno temu

Powiązane Tematy