Składniki:
- polędwica wołowa ok. 75 dag,
- zielona fasolka szparagowa (tyle samo co wołowiny),
- 0,5 kg cebuli,
- sos sojowy,
- czosnek,
- mąka ziemniaczana,
-sól, pieprz, papryka.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy drobno w paseczki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Męso i cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pieprz i trochę wody, dusimy aż mięso będzie miękkie, co w przypadku wołowiny troszklę zajmuje... W tym czasie fasolkę obieramy z łyka, kroimy na kawałki długości ok 3-4 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy mięso jest miękkie dodajemy do niego ugotowaną fasolę, sos sojowy do smaku (czyli wedle uznania, ale zazwyczaj 2 łyżki stołowe). Następnie zmiażdzony czosnek (też ile kto lubi) i zaprawiamy mąką ziemniaczaną.
Jak podawać?
Najlepsza z ryżem.
Uwagi:
Zamiast fasoli świeżej można dodać mrożoną, już pokrojoną, bezpośrednio do wołowiny. Solić potrawę proponuję na końcu, po uprzednim skosztowaniu, gdyż sos sojowy jest dość słony i można przedobrzyć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | kaha |