Pieczona wołowina
KAROLINA • dawno temu

Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się niedzielny obiad, a twoja rodzina nie może patrzeć już na pieczonego kurczaka? Nie bój się zaryzykować i idź o krok dalej w swoich kulinarnych poszukiwaniach. Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie soczysty i chrupki.
Przepisy z wołowiny
Mięso wieprzowe pochodzi ze świni, drób to nic innego jak kurczak. Z jakiego jednak zwierzęcia pozyskuje się wołowinę? Jest ona niczym innym, jak mięsem pochodzącym z młodego bydła, którego wiek nie powinien przekraczać 6 miesięcy. Z tego względu jest znacznie bardziej delikatna i wytworna w smaku. W Polsce mięso wołowe nie jest tak popularne jak w innych krajach, dlatego też trudno dostępne są specjalne rasy bydła hodowlanego. To z kolei powoduje, że musi być przyrządzana w określony sposób, by uzyskać odpowiednią strukturę i smak, dlatego też wołowina nie jest najłatwiejszym w przyrządzaniu mięsem. Pomijając pewne etapy przygotowania, można zepsuć całą potrawę. Nie wpływa to jednak na fakt, że zaserwowanie wołowiny na obiad może przynieść nam wiele satysfakcji i niepowtarzalne doznania smakowe naszym najbliższym. Powstaje pytanie: jak zrobić wołowinę? Otóż omawiany rodzaj mięsa dzieli się na podtypy, które sprawdzają się w smażeniu, marynowaniu, gotowaniu oraz w pieczeniu. W zależności od obróbki, jakiej poddamy mięso, musimy dostosować się do kilku zaleceń. Po pierwsze, smażona polędwica, karkówka lub żeberka, muszą być posolone dopiero tuż przed podaniem, co pozwoli na na uniknięcie stwardnienia mięsa. Łopatka, udziec i szyja świetnie sprawdzają się w gotowaniu. Ważne jest, aby przed duszeniem zamknąć pory mięsa, podsmażając je przez chwilę. Ostatnim pomysłem, jaki możemy wykorzystać na obiad jest wołowina pieczona. Nie trać czasu i już teraz dowiedz się, jak piec wołowinę.

Przepis na wołowinę pieczoną
Do pieczenia powinniśmy wybierać łopatkę, polędwicę, udziec, rumsztyk albo ligawę. Przed umieszczeniem mięsa w piekarniku dobrze jest je podsmażyć albo skropić octem, co spowoduje, że nasza potrawa będzie krucha. Jeżeli chcesz, by mięso było bardzo soczyste, piecz je w specjalnym rękawie albo wyłóż blaszkę folią aluminiową. Jeśli nie korzystasz z żadnego sposobu na zmniejszenie parowania wywaru z mięsa, powinnaś je co jakiś czas podlewać wodą lub bulionem. Ważne jest także, aby wykonać marynatę właściwą dla wołowiny. Dobrze komponuje się z nią rozmaryn, kolendra, kminek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. By skórka była chrupiąca, pod koniec pieczenia możesz na powierzchni mięsa położyć niewielkie kawałeczki masła. Czas pieczenia wołowiny uzależniony jest od wielkości przygotowanego mięsa. Każdy kilogram mięsa powinien być pieczony około godziny. Czas ten będzie krótszy, jeżeli jesteśmy zwolennikami krwistego mięsa oraz dłuższy, gdy lubimy dobrze wypieczoną wołowinę. Wiele osób zapomina, że przed samym podaniem przygotowana potrawa powinna chwilę postać poza piekarnikiem tak, aby wytworzył się charakterystyczny dla niej sos.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze