Składniki:
- 3 szklanki mąki,
kostka masła lub margaryny,
- łyżka smalcu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- szklanka cukru pudru,
- 3 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- półlitrowy słoik dżemu (np. wiśniowego lub śliwkowego),
- po 3 łyżki rodzynków,
- wiórków kokosowych,
- posiekanych orzechów,
- drobno pokrojonych suszonych moreli i śliwek.
Jak przyrządzić?
Żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę usiekaną z margaryną i smalcem, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w temperaturze 190°C. Jeszcze gorące ciasto posmarować dżemem, posypać wiórkami, rodzynkami, orzechami, morelami i śliwkami. Polać ciasto dowolną polewą, np. czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka, i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na prostokątne kawałki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 375 kcal / 100g |
Autor | ancia |