Karpatka - Przepis

Przepis kulinarny
Karpatka Zobacz 10 zdjęć

Karpatka to dość popularne ciasto, którego nazwa pochodzi od utworzonych podczas pieczenia górek na jego powierzchni. Im więcej tych gór na cieście, tym jest bardziej efektowne i udane. Chrupiące ptysiowe ciasto i delikatny budyniowy krem to cechy charakterystyczne Karpatki. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował jej upiec, proponuję ten przepis. Zawsze się sprawdza.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki,
1 szklanka wody,
0,5 kostki masła,
5 jajek,
szczypta soli.

Tłuszcz i bułka tarta to wysmarowania formy.

Krem:

0,5 l mleka,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
kostka masła,
cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.

Do gotującej się wody wsypać mąkę i gotować aż ciasto zacznie odstawać od brzegów i zwijać się w kulkę.

Do lekko wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą włożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą).

Łyżkę, którą rozkładamy ciasto od czasu do czasu zanurzyć w oleju, co znacznie ułatwia jego rozsmarowanie.

Upiec dwa placki w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Czas pieczenia 30 minut.

Z 0,5 l mleka odlać niepełną szklankę.

Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

W pozostawionym mleku rozrobić obie mąki i żółtka (najlepiej trzepaczką) i wlać do gotującego mleka.

Gotować, ciągle energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń.

Odstawić do wystudzenia.

Zimną masę zmiksować z kostką masła.

Na jednym z ciast rozsmarować krem, przykryć drugim i wierzch obficie posypać cukrem pudrem.

Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Jak podawać?

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Karpatka: Podobne przepisy

Karpatka: wypróbuj również

Jak upiec karpatkę?

... w przyrządzeniu i niezwykle wdzięczne ciasto – karpatka. Doskonała w swojej prostocie świetnie sprawdza się w różnych okolicznościach. Zapoznanie się z przepisem na karpatkę jest pierwszym etapem wtajemniczenia do świata domowych wypieków. ... w ...

dawno temu

Składniki do karpatki – Wodzisław

... Niektórzy twierdzą, że ciasta z kremem to słabość, którą mieli tylko jako dzieci. Tymczasem doświadczenie uczy, że słowo „karpatka” podnosi puls nie tylko najmłodszym, ale też poważnym głowom rodziny ... Składniki do karpatki to produkt z serii ...

dawno temu

Przepis na rogaliki

... zdrowym i smacznym sposobem na dostarczenie swojemu podniebieniu przyjemności jest podjęcie się przygotowania domowych wypieków. Zamiast po raz kolejny trudzić się pieczeniem sernika, karpatki bądź babki ...

dawno temu

Ciasto zebra

... . Oczywiście niektóre z nich, jak chociażby karpatka albo kopiec kreta, są tak charakterystyczne, że wcale nie potrzebują jakichś zbędnych dodatków, choć i je powinniśmy umieć zaserwować. W zdobieniu ciast ...

dawno temu

Powiązane Tematy