Karpatka to dość popularne ciasto, którego nazwa pochodzi od utworzonych podczas pieczenia górek na jego powierzchni. Im więcej tych gór na cieście, tym jest bardziej efektowne i udane. Chrupiące ptysiowe ciasto i delikatny budyniowy krem to cechy charakterystyczne Karpatki. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował jej upiec, proponuję ten przepis. Zawsze się sprawdza.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1 szklanka wody,
0,5 kostki masła,
5 jajek,
szczypta soli.
Tłuszcz i bułka tarta to wysmarowania formy.
Krem:
0,5 l mleka,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
kostka masła,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i gotować aż ciasto zacznie odstawać od brzegów i zwijać się w kulkę.
Do lekko wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą włożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą).
Łyżkę, którą rozkładamy ciasto od czasu do czasu zanurzyć w oleju, co znacznie ułatwia jego rozsmarowanie.
Upiec dwa placki w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Czas pieczenia 30 minut.
Z 0,5 l mleka odlać niepełną szklankę.
Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostawionym mleku rozrobić obie mąki i żółtka (najlepiej trzepaczką) i wlać do gotującego mleka.
Gotować, ciągle energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Odstawić do wystudzenia.
Zimną masę zmiksować z kostką masła.
Na jednym z ciast rozsmarować krem, przykryć drugim i wierzch obficie posypać cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |