Jak upiec karpatkę?

Czy może być coś lepszego niż połączenie smaku i konsystencji budyniu z chrupiącym ciastem? Wydaje się, że to propozycja, której naprawdę trudno się oprzeć. Wszystkie te zalety posiada proste w przyrządzeniu i niezwykle wdzięczne ciasto – karpatka. Doskonała w swojej prostocie świetnie sprawdza się w różnych okolicznościach. Zapoznanie się z przepisem na karpatkę jest pierwszym etapem wtajemniczenia do świata domowych wypieków.

Jak upiec karpatkę?
Karolina

Ciasto karpatka

Zanim przystąpimy do pieczenia tego niezwykle pysznego deseru, warto odpowiedzieć sobie na często zadawane pytanie: ile kalorii ma karpatka? 10 dag gotowego produktu to niemal 450 kcal, a więc dosyć dużo. Czy nie warto jednak zastąpić czasami kotleta schabowego kawałkiem karpatki?

W sklepach spożywczych możemy spotkać się z półproduktami do robienia karpatki, które wystarczy zmieszać z wodą i włożyć do piekarnika. Takie postępowanie pozbawione jest jednak frajdy samodzielnego przygotowania ciasta oraz satysfakcji ze zrobienia udanego wypieku. Poza tym korzystając z różnego rodzaju gotowych i przetworzonych proszków, należy liczyć się z występowaniem w nich znacznej ilości konserwantów. Samodzielne pieczenie karpatki będzie zatem korzystne równocześnie dla naszego nastroju i zdrowia.

Jeżeli jesteś początkującą gospodynią albo po prostu uwielbiasz domowe wypieki, zobacz,jak zrobić karpatkę?

Przepis na karpatkę

  • 250 ml przegotowanej wody,
  • 3-4 jajka,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • pół kostki margaryny.
  • 1 kostkę masła,
  • 500 ml mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki budyniu.

2 szklanki mleka należy zagotować w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, należy dodać do niego cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki i budyń. Wszystkie składniki powinny się połączyć tak, aby nie powstały grudki. Przygotowaną mieszankę należy odstawić do ostudzenia. W oddzielnym garnku należy rozpuścić masło, które następnie należy dodać do wcześniej sporządzonego budyniu.

Ostudzone ciasto należy przełożyć kremem waniliowo-budyniowym i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Nie ma żony i dzieci. Otwarcie mówi dlaczego
Nie ma żony i dzieci. Otwarcie mówi dlaczego
Polskie imię powoli umiera. Rok temu nadano je tylko 7 razy
Polskie imię powoli umiera. Rok temu nadano je tylko 7 razy
Zasadź w ogrodzie. Komary nawet się nie zbliżą
Zasadź w ogrodzie. Komary nawet się nie zbliżą
Zachwyci bujnym kwiatostanem. Ostatni dzwonek na wysiew
Zachwyci bujnym kwiatostanem. Ostatni dzwonek na wysiew
Jest wnuczką Szapołowskiej. Tak reaguje na zarzuty o nepotyzm
Jest wnuczką Szapołowskiej. Tak reaguje na zarzuty o nepotyzm
Obsyp bukszpan. Ćmy nawet się nie zbliżą
Obsyp bukszpan. Ćmy nawet się nie zbliżą
Nie ustąpiła dziecku miejsca w samolocie. Tak ocenia to "superniania"
Nie ustąpiła dziecku miejsca w samolocie. Tak ocenia to "superniania"
Najlepsze mięso na rosół. Wrzuć do garnka zamiast udek
Najlepsze mięso na rosół. Wrzuć do garnka zamiast udek
Wskoczyła w "krowią" midi. Ten wzór to absolutny hit na wiosnę
Wskoczyła w "krowią" midi. Ten wzór to absolutny hit na wiosnę
Idziesz do spowiedzi po latach? Powiedz jedno ważne zdanie
Idziesz do spowiedzi po latach? Powiedz jedno ważne zdanie
Torbicka zadała szyku na gali. Klasa sama w sobie
Torbicka zadała szyku na gali. Klasa sama w sobie
Wskoczyła w najlepszy fason dla pań 50+. Sukienka Choteckiej to petarda
Wskoczyła w najlepszy fason dla pań 50+. Sukienka Choteckiej to petarda