Wszyscy o tym wiemy, że słodycze nie są zdrowe. Nie da się jednak tak zupełnie ich wyeliminować. Warto więc od czasu do czasu przygotować coś słodkiego w domu - dużo zdrowiej, świeżo i bez konserwantów. Takie właśnie są ciasteczka marchewkowe, z dodatkiem rodzynek i orzechów. Długo utrzymują świeżość i są naprawdę dobre.
Składniki:
pełna szklanka mąki pszennej,
2 marchewki,
pół szklanki brązowego cukru,
pół kostki masła,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki soli,
jajko,
szklanka łuskanych orzechów,
100 g rodzynek,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło zmiksować z cukrem i jajkiem na puszystą masę.
Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy, rodzynki, mąkę, cynamon, sól, sodę i wanilię.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby składniki skleiły się ze sobą.
Blachę wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać porcje ciasta i formować kształt ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub szklanką ciepłego kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |