Ciasteczka marchewkowe

Przepis kulinarny
Ciasteczka marchewkowe Zobacz 8 zdjęć

Wszyscy o tym wiemy, że słodycze nie są zdrowe. Nie da się jednak tak zupełnie ich wyeliminować. Warto więc od czasu do czasu przygotować coś słodkiego w domu - dużo zdrowiej, świeżo i bez konserwantów. Takie właśnie są ciasteczka marchewkowe, z dodatkiem rodzynek i orzechów. Długo utrzymują świeżość i są naprawdę dobre.

Składniki:

pełna szklanka mąki pszennej,
2 marchewki,
pół szklanki brązowego cukru,
pół kostki masła,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki soli,
jajko,
szklanka łuskanych orzechów,
100 g rodzynek,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Masło zmiksować z cukrem i jajkiem na puszystą masę.

Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy, rodzynki, mąkę, cynamon, sól, sodę i wanilię.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby składniki skleiły się ze sobą.

Blachę wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać porcje ciasta i formować kształt ciasteczka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub szklanką ciepłego kakao.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt16 zł

Ciasteczka marchewkowe: Podobne przepisy

Ciasteczka marchewkowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy