Pierogi z dynią - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z dynią Zobacz 11 zdjęć

Mrożona dynia w różnych potrawach smakuje prawie tak samo jak świeża. Prawie - bo nic nie zastąpi świeżych owoców czy warzyw. Pieczone pierożki są kruche i chrupiące, a nadzienie dyniowe lekko pikantne, co w połączeniu z naturalną słodyczą dyni daje ciekawy efekt. Pierożki możemy zamrozić, a gdy najdzie nas ochota, odgrzewać w piekarniku.

Składniki:

Ciasto:

pół kostki masła,
pół kg mąki pszennej,
2 jajka,
4 łyżki śmietanki,
sól.

Farsz:

1,5 kg miąższu dyni,
3 cebule,
pół łyżki gałki muszkatołowej,
szczypta chili,
sól,
olej do smażenia,
żółtko.

Jak przyrządzić?

Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajka, śmietanę i sól.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, doprawić chili, solą i gałką muszkatołową.

Dynię pokroić w małą kosteczkę, dobrze odcedzić i dodać do cebuli.

Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka.

Każde napełnić farszem dyniowym i dobrze skleić.

Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut na złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać na przykład z kremem dyniowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Pierogi z dynią: Podobne przepisy

Pierogi z dynią: wypróbuj również

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Potrawy z dyni

... Choć w naszej kulturze mało kto świętuje Halloween, to po dynię warto sięgać, tak często, jak to tylko jest możliwe. Dlaczego? Zawiera ona pokłady witamin A, B, C czy PP, a do tego jest bogata ... w takie składniki mineralne, jak fosfor, żelazo, ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?

... Dynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ...

dawno temu

Ile waży największa dynia w Polsce?

...   W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, w ubiegłą niedzielę, odbył się szósty Festiwal Dyni. Poza smakowitościami z dyni (konfitury, dżemy, zupy, chleb, a nawet bałkańskie przysmaki z dodatkiem dyni ... ), przeprowadzono też konkurs na Największą ...

dawno temu

Właściwości dyni

... Amerykanie przyrządzają ją w Halloween na szereg różnych sposobów. U nas kultura ta nie jest tak popularna, niemniej jednak ten pokaźnych rozmiarów owoc warto wpleść do swojego menu, a powodów jest kilka. Dynia bowiem to istne źródło witamin. ...

dawno temu

Dynia smaczna i zdrowa!

... przyrządzone jest bardzo smaczne i delikatne w smaku, a ponieważ jest lekkostrawne, nadaje się przede wszystkim dla osób ze słabym żołądkiem. Oczywiście, mowa o dyni! ... przyrządzone jest bardzo smaczne i delikatne w smaku, a ponieważ jest ...

dawno temu

Zupa z dyni na mleku

... Dynia pojawia się w jadłospisie dziecka po 6. miesiącu. Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Ponadto bogata jest w witaminy: A, C i witaminy z grupy B ... : 0,5 l mleka modyfikowanego (już po rozrobieniu z wodą; mleko ...

dawno temu

Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween

... Zupa z dyni to potrawa o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji, idealna jako pierwsze danie lub przystawka. Z powodzeniem przechowasz ją w lodówce i podgrzejesz kolejnego dnia. Jednak tym razem ... Do przyrządzania tej aromatycznej potrawy ...

dawno temu

Powiązane Tematy