Mrożona dynia w różnych potrawach smakuje prawie tak samo jak świeża. Prawie - bo nic nie zastąpi świeżych owoców czy warzyw. Pieczone pierożki są kruche i chrupiące, a nadzienie dyniowe lekko pikantne, co w połączeniu z naturalną słodyczą dyni daje ciekawy efekt. Pierożki możemy zamrozić, a gdy najdzie nas ochota, odgrzewać w piekarniku.
Składniki:
Ciasto:
pół kostki masła,
pół kg mąki pszennej,
2 jajka,
4 łyżki śmietanki,
sól.
Farsz:
1,5 kg miąższu dyni,
3 cebule,
pół łyżki gałki muszkatołowej,
szczypta chili,
sól,
olej do smażenia,
żółtko.
Jak przyrządzić?
Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajka, śmietanę i sól.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, doprawić chili, solą i gałką muszkatołową.
Dynię pokroić w małą kosteczkę, dobrze odcedzić i dodać do cebuli.
Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka.
Każde napełnić farszem dyniowym i dobrze skleić.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać na przykład z kremem dyniowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |