Doskonały francuski deser przygotowany na bazie śmietany i żółtek, z karmelizowaną skorupką na wierzchu, pasuje na każdą okazję i zawsze wzbudza podziw zaproszonych gości.Jest aksamitny, śmietankowo-waniliowy, z chrupiącym karmelem z brązowego cukru.
Składniki:
pół l śmietanki 30-36%,
6 żółtek,
laska wanilii,
1/3 szklanki białego cukru,
3 łyżki brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
W garnku z grubym dnem, na małym ogniu zagotować śmietanę z laską wanilii (bez ziarenek w środku).
Po zagotowani natychmiast zestawić z ognia, lekko przestudzić i usunąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z białym cukrem na puszysty krem i powoli wlewać do nich śmietanę.
Krem przelać przez gęste sito, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza i następnie rozlać do foremek żaroodpornych.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Na blachę wlać wodę i na niej ustawić foremki z kremem.
Zapiekać 30-40 minut.
Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem krem posypać brązowym cukrem i karmelizować go za pomocą specjalnego palnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |