Soczewica w Polsce w dawnych czasach była rośliną pastewną, zupełnie nie wykorzystywaną w kuchni. Dziś jest kulinarnym rarytasem wśród wegetarian, z powodzeniem zastępuje mięso, ze względu na dużą ilość białka. Doskonale nadaje się do zup, sałatek, mięs. Brązowa soczewica ma bardzo wyrazisty smak, zupełnie łagodniejsza jest żółta i czerwona. Ten zdecydowany smak znacznie łagodzą suszone, dość słodkie pomidory.
Składniki:
¾ szklanki brązowej soczewicy,
1 l wody,
50 g suszonych pomidorów,
2 czerwone cebule,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
szczypta cynamonu,
liść laurowy,
kolorowy pieprz,
kostka rosołowa,
2 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
sól.
Jak przyrządzić?
Pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Następnie odsączyć na sicie i pokroić w paseczki (kilka zostawić do dekoracji).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać cienko pokrojony czosnek i pomidory.
Chwilę smażyć.
Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pomidory z cebulą i czosnkiem, soczewicą, listek laurowy i gotować, aż soczewica będzie miękka.
Wyjąć listek laurowy, dodać kumin, pieprz, cynamon do smaku, przyprawić solą i sokiem z cytryny.
Zupę zmiksować na krem.
Jak podawać?
Podawać z gęstą śmietaną, udekorować kawałkami suszonych pomidorów.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |