Drożdżowe ciasteczka z jabłkami

Przepis kulinarny
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami Zobacz 6 zdjęć

Wychodząc naprzeciw osobom, które nie mogą jeść zbyt słodkich ciast i tych, które starają się zdrowo odżywiać, można przygotować ciasteczka z niewielką ilością cukru, wzbogacone jabłkami, które należą do jednych z najzdrowszych owoców. Ciasteczka są pulchne, z chrupiącą skórką na wierzchu, nadają się do „pochrupania” przy każdej okazji.

Składniki:

3 szklanki mąki,
kostka masła,
3 dag drożdży,
4 jajka,
pół szklanki śmietanki,
pół kg jabłek,
brązowy cukier do posypania (ok. 3 łyżek).

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z drożdżami roztartymi z 2 łyżkami śmietanki.

Dodać masło i całość dokładnie posiekać nożem.

Do ciasta dodać 3 żółtka, jedno całe jajko i pozostałą śmietanę.

Ciasto zagnieść i odstawić do zimnego pomieszczenia na 1,5 godziny.

Obrane jabłka pokroić na kawałki.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.

Wykroić kółka za pomocą np. szklanki.

Na środek każdego kółka położyć jabłko i zawinąć dwa przeciwległe boki do środka.

Wierzch posmarować lekko ubitym białkiem.

Każde ciastko posypać (wg uznania) brązowym cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Muszą się ładnie zarumienić.

Pod koniec pieczenia zmniejszyć ogrzewanie do 150 stopni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt16 zł

Drożdżowe ciasteczka z jabłkami: Podobne przepisy

Drożdżowe ciasteczka z jabłkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy