Wychodząc naprzeciw osobom, które nie mogą jeść zbyt słodkich ciast i tych, które starają się zdrowo odżywiać, można przygotować ciasteczka z niewielką ilością cukru, wzbogacone jabłkami, które należą do jednych z najzdrowszych owoców. Ciasteczka są pulchne, z chrupiącą skórką na wierzchu, nadają się do „pochrupania” przy każdej okazji.
Składniki:
3 szklanki mąki,
kostka masła,
3 dag drożdży,
4 jajka,
pół szklanki śmietanki,
pół kg jabłek,
brązowy cukier do posypania (ok. 3 łyżek).
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę połączyć z drożdżami roztartymi z 2 łyżkami śmietanki.
Dodać masło i całość dokładnie posiekać nożem.
Do ciasta dodać 3 żółtka, jedno całe jajko i pozostałą śmietanę.
Ciasto zagnieść i odstawić do zimnego pomieszczenia na 1,5 godziny.
Obrane jabłka pokroić na kawałki.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
Wykroić kółka za pomocą np. szklanki.
Na środek każdego kółka położyć jabłko i zawinąć dwa przeciwległe boki do środka.
Wierzch posmarować lekko ubitym białkiem.
Każde ciastko posypać (wg uznania) brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Muszą się ładnie zarumienić.
Pod koniec pieczenia zmniejszyć ogrzewanie do 150 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |