Kawałek łopatki, szklanka wina i cebula. To baza, którą uszlachetnić można różnymi bukietami smaków. Polecam zwłaszcza zestaw białych dodatków: białe wino, biały pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, biała cebula. Dla wielbicieli zabielania sosów dobra wiadomość, biała śmietana też pasuje, choć poziom cholesterolu mocno wtedy wzrasta. Ale i tak nie jest to potrawa dla zwolenników dietetycznego jedzenia.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej,
½ kg cebuli,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
3 łyżki oleju,
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu,
½ łyżeczki suszonego imbiru,
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
1 kostka rosołowa,
sól.
Jak przyrządzić?
Mięso oczyszczamy i kroimy w niedużą kostkę.
Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju i wkładamy do garnka.
Na tej samej patelni smażymy na reszcie oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy będzie już zeszklona, dolewamy wino i dusimy całość ok. 10 minut.
Po tym czasie przekładamy ją do mięsa i całość wstawiamy na mały ogień.
Do garnka dodajemy także 1 szklankę wody, kostkę rosołową i przyprawy.
Przez pierwszy kwadrans mięso powinno dusić się odkryte, potem zakrywamy je na kolejną godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy jeszcze kilka minut.
Jak podawać?
Gulasz podajemy z ziemniakami i sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 110 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |