Seler coraz częściej pojawia się w surówkach i sałatkach. To niskokaloryczne bogate w witaminy warzywo ma specyficzny smak i zapach, nie przez wszystkich tolerowany, dlatego bardzo dobrym zamiennikiem jest seler marynowany w łagodnej zalewie. Jest delikatniejszy i bardziej miękki. Sałatka z marynowanym selerem ma oryginalny smak i jest bardzo odżywcza.
Składniki:
słoiczek marynowanego selera,
puszka tuńczyka w oleju,
puszka kukurydzy,
pół słoiczka marynowanej cebulki,
kilka małych kolb marynowanej kukurydzy,
10 dag żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Selera, kukurydzę, cebulkę i kolby kukurydzy odsączyć z zalewy.
Z tuńczyka odlać olej i rozdrobnić go.
Ser pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Dodać majonez.
Przyprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
Delikatnie wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |