Jeśli masz składniki, przygotujesz ją w 15 minut. To szybkie danie dla zapracowanych, bo lepsza miska ciepłej, pożywnej zupy niż kolejna tucząca kanapka lub pizza na wynos. Mrożoną włoszczyznę dostaniesz w każdym markecie, nie trzeba jej obierać i kroić, co znacznie skraca czas przygotowania i samego gotowania. Łyżka kaszy manny nie zaszkodzi tym na diecie, a cebule nadadzą zupie specyficzny smak.
Składniki:
Opakowanie mrożonej, pokrojonej włoszczyzny,
łyżka kaszy manny,
sól,
czarny pieprz w ziarnach,
listek laurowy,
trzy ziarna ziela angielskiego,
warzywne kostki rosołowe,
szczypta lubczyku,
trzy czerwone cebule,
łyżka masła,
łyżka natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Opakowanie zamrożonej pokrojonej już włoszczyzny wrzucić do gotującej się wody (dwa litry).
Gotować do miękkości warzyw.
Wystarczy 5 minut, bo warzywa powinny być lekko chrupiące.
Dosypać też łyżkę kaszy manny.
W tym czasie odsłonić cebule i pokroić je drobno, a następnie podsmażyć na łyżce masła, aż będą miękkie i szkliste.
Do zupy wrzucić listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę lubczyku, ziarna pieprzu (ilość w zależności od upodobań kulinarnych, ja nie lubię ostrych potraw, więc daję trzy ziarna).
Następnie dodać zeszklone cebule wraz z roztopionym masłem i wrzucić kostkę rosołową lub sól – doprawić do smaku.
Jak podawać?
Można podawać z pieczywem lub grzankami.
Przed podaniem posypać zupę odrobiną porwanej natki pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |