Sk艂adniki:
- dwa peczki mlodego szczypiorku- jeden duzy jogurt- jedna kwasna smietana- sol- koperek- ziemniaki- sloninka
Jak przyrz膮dzi膰?
Szczypiorek i koperek pokroic,posypac sola i wygniesc go az pusci sok. W naczyniu wymieszac kefir ze smietana i dolac do tego okolo szklanke przegotowanej zimnej wody. Gdy smietana z kefirem beda wymieszane dodac do tego szczypiorek z sokiem. Wszystko wymieszac, dosolic i wstawic do lodowki. Ziemniaczki ugotowac. Sloninke pokroic w drobna kostke i wytopic na patelni. Polac tluszczem ze skawarkami ziemniaki i posypac koperkiem.
Jak podawa膰?
podawac w talerzach lub miseczkach a ziemniaczki obok na malym talerzyku
Uwagi:
Smaczne i latwe danie, przypomina mi mazury.Tak samo jak karp kojarzy sie z wigilia, tak mi zimny mazur z wakacjami. Potrawe mozna zrobic nawet bedac pod namiotem. Goraco polecam
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | truskawka |