Składniki:
- boczniaki ostrygowate (3-4 na osobę)
- cebulka wiosenna (1/2 pęczka na osobę)
- duży pomidor (malinówka)
- mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli
- szczypiorek
- Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny
- oliwa
- cukier
- salt & pepper
Jak przyrządzić?
• Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut.
• Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą.
• Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę.
• Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
• Szczypiorek posiekać.
• Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem.
• Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku.
• Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem.
Do tego: chrupiąca bagietka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Kaloryczność | niska |
Autor | Evil_Princess |