Składniki:
- szynka co najmniej 1,5 kg
- litr ciemnego piwa
- trzy łyżki miodu
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren jałowca
- oliwa
Jak przyrządzić?
Szynka ma byc ze skórkąa i tłuszczykiem. Wkładamy ją do dużego gara i zalewamy ciemnym piwem, dodajemy przyprawy i zostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, ale im dłużej tym lepiej. Po pobycie w lodówce stawiamy gar na ogniu i wolno doprowadzamy do wrzenia i w tym momencie wyłączamy gaz i znowu zostawiamy szyneczkę żeby ostygła. Kiedy wystygnie, nacinamy skórkę w kratkę i skrapiamy oliwą , podlewamy zalewą. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godz. często obracając i podlewając szynkę sosem. Około pół godziny przed końcem czasu pieczenia odkrywamy żeby nabrała chrupkości. Szynka jest smaczna zarówno na gorąco jak i na zimno
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | gusia |