Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?
OLIWKA . • dawno temuJuż niedługo początek całego przedświątecznego zamieszania. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów. W takim zamieszaniu łatwo coś zepsuć. Ale tobie to nie grozi. Poznaj sekrety pieczenia ciast, dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym przepisem wszystko się uda.
Krok 1
Biały ser utrze się o wiele łatwiej, jeśli owiniesz go najpierw w pergamin i włożysz do lodówki na pół godziny.
Krok 2
Jeśli chcesz, by twój sernik miał bardziej spoistą konsystencję, do masy serowej, oprócz mąki, dodaj budyń waniliowy, kilka łyżek kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.
Krok 3
Nigdy nie robiłaś ciasta drożdżowego? Czas spróbować. Aby się udało wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dodaj odrobinę budyniu waniliowego lub śmietankowego, a wypieki świąteczne będą miały piękny kolor i smak, któremu nikt się nie oprze.
Krok 4
Stworzysz puszyste ciasto biszkoptowe, jeśli włożysz je do piekarnika zaraz po miksowaniu. Ma wtedy wiele pęcherzyków powietrza, które pomogą mu urosnąć.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze