Domowe łakocie - pierniki, serniki, makowce, keksy, z bakaliami, lukrem i polewą czekoladową są zawsze wyjątkową ozdobą stołu. Sernik to bardzo tradycyjne ciasto, pieczone już przez nasze prababcie i babcie. Potrafimy go przygotować na różne sposoby. Oto mój ulubiony przepis na to znane ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ kostki masła,
1 całe jajko,
cukier waniliowy.
Masa:
1 kg naturalnego serka śmietankowego,
0,5 kostki masła,
6 jajek,
1 budyń śmietankowy,
1,5 szklanki cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
2 łyżki rodzynek.
Jak przyrządzić?
Do mąki dodać jajko, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wlać rozpuszczone i ostudzone masło i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na 15-20 minut.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem.
Do masy dodawać porcjami masło i nadal ucierać lub zmiksowć.
Następnie dodać ser, proszek do pieczenia, budyń, bakalie (rodzynki należy uprzednio sparzyć).
Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy, na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni prawie godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |