Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 12 czubatych łyżek cukru pudru
- 12 płaskich łyżek masła
- 2 żółtka
- mały stoik konfitury wiśniowej lub morelowej
- lukier: 2 czubate tyżki cukru pudru, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Zagniatamy energicznie mąkę z tłuszczem, cukrem i żółtkami na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę oliwy lub śmietany. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość palca. 2/3 ciasta przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor. Na przestudzonym mazurku równomiernie rozprowadzamy konfiturę. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i układamy je na wierzchu, formując ukośną kratkę. Ponownie wstawiamy mazurek do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do płynnej konsystencji. Lukier przelewamy do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy na ciasto, rysując krateczkę.
Uwagi:
Łatwe do przyrządzenia, a przy tym bardzo smaczne (można też zastąpić konfiturę dżemem domowej roboty)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Paciunia |