Składniki:
1. Brukiew żółta (najlepsza przemrożona),
2. Tłusta część gęsiny (najlepszy jest kuper),
3. Wołowina z kością,
4. Ziemniaki,
5. Marchewka,
6. Majeranek,
7. Śmietana kwaśna,
8. Sól, pieprz do smaku,
9. Skórka z grubej kromki razowego chleba,
10. Jedna średnia cebula,
11. Liście laurowe, ziele angielskie,
12. Dwie kostki bulionowe, sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Mięsa płuczemy, zalewamy wodą (około 4 litrów) i gotujemy do miekkosci wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na dwóch kostkach rosołowych. W połowie gotowania wywar solimy do smaku.
W międzyczasie:
1. Brukiew średniej wielkości obieramy, tniemy w talarki o grubości około 1 cm, następnie w paski i w kostkę o średnicy nie większej od 1 cm, wrzucamy na cedzak i parzymy gorącą wodą, a następnie pozostawiamy do ocieknięcia.
2. Cebulę obieramy i dzielimy na cztery części (ćwiartki).
3. Obkrawamy skórkę z kromki razowego chleba grubości 1 cm a następnie skórkę kroimy w kostkę średnicy 1 cm, (miąższ z chleba dajemy ptaszkom).
5. Jedną dużą marchew obieramy, a następnie kroimy w słupki o średnicy 1/2 cm,
6. Pod koniec gotowania mięsa przypalamy cebulę na fajerkach (na patelni bez tłuszczu) i na około 10 min. przed wyjęciem ugotowanego na miękko mięsa wrzucamy do wywaru cebulę wraz ze skórkami chleba razowego, a po około 10 minutach wyjmujemy całe mięso (przyda się na następny dzień na doskonałe pyzy z mięsem),
7. Do wywaru wrzucamy pokrojoną brukiew i marchew, a po około 1/2 godziny wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i teraz gotujemy do miękkości ziemniaków.
8. Pod koniec gotowania dodajemy około 1 łyżeczki płaskiej pieprzu i z dwie garści majeranku utartego w dłoniach.
9. Garnek zestawiamy na deskę, rozdrabniamy w nim warzywa (ziemniaki, brukiew, marchew) i podajemy w talerzach wraz z ciemnym chlebem.
10. Zabielamy śmietaną na talerzu indywidualnie ( osobiście wolę zupę bez śmietany gdyż ta "zabija" jej smak).
Potrzebne przybory:
1. Duży garnek,
2. Cedzak,
3. Mała i stara patelnia do palenia cebuli.
Jak podawać?
Z ciemnym chlebem
Uwagi:
1. Mięsa można pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy a wówczas będzie to obiad jednodaniowy.
2. Zupa ta smakuje najlepiej z ciemnym chlebem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8-9 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | skryba |