Składniki:
- 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
- 15 dag pieczarek
- trzy średnie pomidory
- 5 łyżeczek musztardy stołowej (najlepiej firmy Roleski)
- starty ser (najlepiej gouda)
- ciemny sos sojowy
- duża cebula
- tymianek
- bazylia
- imbir mielony
- olej z pestek winogron (lub zwykły olej)
Jak przyrządzić?
Polędwiczki kroimy w kawałki, nacieramy bazylią (ok. 1,5 łyżki stołowej) i odstawiamy w chłodne miejsce na min. godzinę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż się lekko zeszkli i wrzucamy mięso. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę. Kiedy mięso się usmaży, dodajemy musztardę, dużo tymianku (ok. 3 łyżeczki) i pieczarki. Wszystko dusimy ok. 15 minut. Na koniec wrzucamy pomidory, szczyptę imbiru i ok. 2 łyżeczki sosu sojowego. Dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystko ładnie się udusi, posypujemy całość serem i czekamy aż lekko się stopi.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, łyżka, kuchenka gazowa :)
Jak podawać?
Najlepiej z makaronem (świderki)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | korfia |