Składniki:
- gotowe ciasto biszkoptowe ze sklepu, najlepiej trzywarstwowe,
- 2 paczki Creme Ole czekoladowy Dr Oetkera,
- 4 paczki bitej śmietany w proszku,
- pół litra mleka,
- mocna herbata z koniakiem lub innym alkoholem do nasączenia ciasta,
Jak przyrządzić?
Wlewamy pół litra mleka do wysokiego i dużego naczynia, wsypujemy Creme Ole i bitą śmietanę i mieszamy wstępnie łyżką. Następnie ucieramy mikserem około 5 min.
Układamy pierwszą warstwę ciasta na tacce i nasączamy.
Następnie nakładamy ok. 1 cm grubości kremu na ciasto i przykładamy drugą warstwą ciasta. Nasączamy ciasto i nakładamy krem, przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Nasączamy ostatnią warstwę i nakładamy krem na wierzch i na boki tortu. Dekorujemy według własnego pomysłu lub zależnie od okazji.
Uwagi:
Przepis polecam ze względu na przepyszny smak i nietypowy skład tortu. Nie trzeba używać kremu na bazie margaryny.
Nie do dostania w żadnym sklepie czy cukierni. Przynajminej ja nie znalazłem do tej pory :-)
Jeśli ktoś nie lubi ciast gotowych może sam upiec biszkopt.
Można również użyć Creme Ole waniliowego aby zrobić jasny krem. Można zrobic jasny krem z ciemnym ciastem lub odwrotnie. Można tez zrobić ciemne ciasto z dwoma rodzajami kremu lub odwrotnie.
Zawsze należy postępować wg zasady 1 Creme Ole na 2 paczki bitej śmietany i na 250 ml mleka!Nie jest to żadna reklama Dr Oetkera,p omimo tego że już się z nimi skontaktowałem w tej sprawie :). Po prostu użyłem tego kremu, bo stanowi najlepsze połączenie z bitą śmietaną. Polecam dalsze eksperymenty z tym deserem;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Marcin |