Tort na roczek
PATRYCJA • dawno temuPierwsze urodziny dziecka są wyjątkowe, zwłaszcza dla rodziców. Jeszcze rok temu maleństwo było w
brzuchu mamy, a teraz już chodzi, samodzielnie je i mówi „mama”! Nawet jeśli
przyjęcie urodzinowe nie jest tym, czego najbardziej pragniecie w tym
wyjątkowym dniu, to tort na pierwsze urodziny być musi. Zamiast przyrządzać smakołyki
dla dorosłych, upieczcie tort dla dziecka. Poniżej znajdziecie przepisy na torty urodzinowe dla dzieci oraz przepisy na ciasta dla alergików.
Przepisy na torty urodzinowe
Przepis na biszkopt
Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 5
łyżek masła, szczypta soli, starta skórka z cytryny (wcześniej dokładnie
wyszorowana i sparzona wrzątkiem).
Sposób przyrządzenia: białka oddziel od żółtek. Przesiej
mąkę, aby stała się bardziej puszysta. Przygotuj tortownicę – posmaruj ja
tłuszczem i wyłóż pergaminem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Żółtka
ubij z cukrem na jednolitą masę. Startą skórkę wymieszaj z mąką i proszkiem do
pieczenia. Połącz mąkę z masą z żółtek. Dodaj połowę piany z białek i szczyptę
soli. Wymieszaj. Na koniec dodaj drugą połowę piany i delikatnie zamieszaj.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Pamiętaj, aby
nie wyciągać biszkopta z piekarnika, zaraz po upieczeniu. Pozwól mu pobyć w
wyłączony i otwartym piekarniku przez 10 minut. Inaczej biszkopt opadnie.
Biszkopt możesz przełożyć masą, kremem lub konfiturami. Jeśli
lubicie ciasta owocowe, do masy lub do ciasta (przed upieczeniem) możecie dodać
kawałki owoców bez skórek.
Ciasto bananowe
Składniki: 50 dag rozgniecionych bananów, czubata łyżka
posiekanych orzechów, 2 łyżki rodzynek, 100 ml oleju słonecznikowego, łyżka
płatków owsianych, 15 dag mąki razowej, pergamin do pieczenia.
Sposób przygotowania: Przygotuj formę i włącz piekarnik na
180 stopni. Wszystkie składniki połącz i przełóż masę do tortownicy. Piecz ok. godziny.
Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz.
Ciasta dla alergików
Torcik dla alergika
Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny, ½ szklanki cukru, 1
½ szklanki mąki kukurydzianej, ½ szklanki
mąki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej), ½ szklanki kleiku kukurydzianego, ½ szklanki
kleiku ryżowego.
Sposób przyrządzenia: Margarynę wrzuć do rondelka i postaw
na małym ogniu do czasu rozpuszczenia. Dodaj do niej cukier, a następnie ostudź.
Dodaj pozostałe składniki. Nie przestrasz się, że ciasto się rozpada. Takie
właśnie ma być. Wyłóż dwie tortownice papierem do pieczenia i wsyp do każdej po
połowie ciasta. Dokładnie je uklep na placek jednakowej grubości. Włóż placki
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10–15 minut. Jeden placek wyjmij,
drugi pozostaw w tortownicy.
Masa tortowa: 1 ½ szklanki wody, 1 szklanka cukru pudru, 3
łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie), 20 dag margaryny bezmlecznej, kleik
ryżowy, ½ szklanka wiórek kokosowych.
Zagotuj wodę, przestudź i dodaj do niej kleik. Powstałą
gęstą masę połącz z margaryną, cukrem pudrem cukrem waniliowym. Całość zmiksuj
na jednolitą masę. Na koniec dodaj wiórki i wstaw masę do lodówki. Zamiast
wiórek możesz dodać soczek owocowy dla dzieci lub surowe owoce. Przełóż spody
masą.
Keks z bakaliami
(bezglutenowy)
Składniki: 2 jajka, 5 dag masła, 2 łyżki cukru, 15 dag mąki
kukurydzianej, 3 łyżki mleka, płaska łyżka proszku do pieczenia
(bezglutenowego), cukier waniliowy, po 1 łyżce: rodzynek, suszonych śliwek, płatków
migdałowych, tłuszcz i grysik kukurydziany do wysmarowania formy.
Sposób przyrządzenia: Masło utrzyj z cukrem (zwykłym i
waniliowym) i z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz obie masy. Dodaj
przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlej mleko, dodaj bakalie i
lekko wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz ok. 40 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze