Składniki:
1 opakowanie sera feta (obojętnie ile % tłuszczu), kilka rzodkiewek, 3 pomidory, 3 ogórki świeże, sałata (najlepiej te listki ze środka), koperek lub natka pietruszki (lub jedno i drugie)
Jak przyrządzić?
Wyciągamy całą fetę z opakowania, kroimy w kostkę (ok. 1cm/1cm/1cm) i wrzucamy do miski. Dokładnie umyte pomidory, ogórki i rzodkiewki także kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski. Następnie młode, ledwo zielone listki rwiemy na mniejsze kawałki, dosypujemy drobno posiekany koperek lub pietruszę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Można skropić oliwą z oliwek.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, miska, łyżka do mieszania ;)
Jak podawać?
Najlepiej w mniejszych miseczkach, ale ładnie wygląda także na małych, białych, kwadratowych talerzykach.
Uwagi:
Sałatkę należy podawać tuż po przygotowaniu. Jeżeli się ją odstawi na dłuższy czas (ok. 1 doby) do lodówki, to słona feta sprawi że warzywa i owoce puszczą soki i sałatka straci swój smak. Nie należy dodawać soli (feta już jest sama w sobie odpowiednio słona i to ona osoli nam pomidory, ogórki i rzodkiewkę).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Joanna Łapuszek |